Obiady i kolacje

Meksykańskie pieczone bataty

Masz pewnie takie momenty, że nie masz czasu, ani ochoty gotować skomplikowanych dań. Dlatego przepis na meksykańskie pieczone bataty, na który poświęcisz 5 min roboty, a później 15 minut pieczenia, będzie idealny!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję:
  • Batat

    1 sztuka (250g)

  • Pomidorki koktajlowe

    ok. 7 sztuk (150 g)

  • Cukinia

    ½ sztuki (100 g)

  • Fasola czerwona (ugotowana lub z puszki)

    5 łyżek (100 g)

  • Kukurydza konserwowa

    2 łyżki (30 g)

  • Oliwa z oliwek

    1½ łyżki (15 g)

  • Kumin

    ½ łyżeczki

  • Chili w proszku

    szczypta

  • Papryka wędzona

    1 łyżeczka

  • Sól

    2 szczypty

  • Kolendra (świeża)

    kilka listów

  • Awokado

    opcjonalnie ⅓ sztuki (40 g)

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj dokładnie batat i pokrój w cienkie plastry. Przekrój pomidorki na pół. Pokrój cukinie w cienkie plastry. Wrzuć warzywa na blaszkę, dodaj opłukaną fasolę z puszki, kukurydzę, wymieszaj z oliwą i przyprawami. Rozłóż równomiernie warzywa na blaszce (staraj się żeby bataty były osobno i nie były niczym przykryte). Piecz ok. 15-20 minut. Gotowe danie posyp świeżą kolendrą i zjedz opcjonalnie z pokrojonym awokado.

    Wartość odżywcza 1 porcji (z awokado):
    596,4 kcal
    14,6 g białka
    23,2 g tłuszczu
    67,8 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę