Obiady i kolacje

Kremowy sos grochowy z makaronem

Inflacja rośnie w zatrważającym tempie, dlatego przychodzę do Ciebie z idealnym przepisem na tani i zdrowy obiad! Poznaj przepis na cudowny kremowy sos grochowy z makaronem, który sprawi, że zjesz mega smaczny, sycący i niedrogi obiad!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 2 porcje:
  • Groch łuskany, połówki (suchy)

    6 łyżek (80 g)

  • Marchewka

    1 duża sztuka (100 g)

  • Makaron świderki (suchy)

    130 g

  • Cebula

    ⅔ sztuki (70 g)

  • Olej rzepakowy

    2 łyżki (20 g)

  • Liść laurowy

    3 liski

  • Ziele angielskie

    3 sztuki

  • Przyprawy:

    sól, pieprz, papryka ostra chili – po 1 lub 2 szczypty

  • Papryka wędzona

    1 łyżeczka (5 g)

  • Sałata masłowa

    3 liście (50 g)

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Zalej groch woda i gotuj na średnim ogniu ok. 40 minut (aż zmięknie).

    2. Pokrój marchewkę na większe kawałki i gotuj w osobnym garnku aż zmięknie (ok. 35 minut).

    3. W tym czasie ugotuj makaron.

    4. Pokrój cebulę i podsmaż ją na oleju z zielem angielskim i liściem laurowym (po podsmażaniu wyjmij ziele i liście).

    5. Ugotowany groch odsącz z wody, następnie zblenduj z ugotowaną marchewką, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem, papryką ostrą i papryką wędzoną (do sosu dodaj też odrobinę wody z ugotowanej marchewki).

    6. Podawaj z makaronem i sałatą.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    505,9 kcal
    19,8 g białka
    12,5 g tłuszczu
    71,2 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę