Obiady i kolacje

Kotlety sojowe z ziemniakami i mizerią

Czasami przychodzi ochota na taki typowy, polski obiad z ziemniakami. Propozycja wegańskiej odsłony znajduje się w tym przepisie! Kotlety sojowe z ziemniakami i mizerią, to opcja dla osób, które mają ochotę na tradycyjne smaki, ale nadal chcą jeść zbilansowanie. 🙂

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję:
  • Ziemniaki

    ok. 3½ sztuki (250 g)

  • Kotlety sojowe (suche)

    ok. 3-4 szt. (24 g)

  • Oliwa

    1½ łyżki (15 g)

  • Przyprawa do gyrosa

    1 łyżeczka płaska

  • Kapusta kiszona

    ½ szklanki (55 g)

  • Mizeria:

  • Ogórek

    2 sztuki (80 g)

  • Mleczko kokosowe

    1 łyżeczka (10 g)

  • Przyprawy:

    sól, pieprz

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Obierz i gotuj ziemniaki.
    2. Ugotuj kotlety sojowe, aż będą miękkie. Wymieszaj je z oliwą, przyprawą do gyrosa i piecz ok. 20 minut w 180 st C (w połowie pieczenia możesz je przewrócić).
    3. Pokrój cienko ogórki, wymieszaj z mleczkiem kokosowym i przyprawami.
    4. Upieczone kotlety podawaj z ziemniakami, kapustą i mizerią.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    454,8 kcal
    17,5 g białka
    18 g tłuszczu
    50,6 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę