Obiady i kolacje

Kluski śląskie z bobem

Szybki, wiosenny i sycący obiad pełen roślinnego białka czeka na Ciebie w tym przepisie! Kluski śląskie z bobem, to bezmięsne danie, które przyrządzisz już w kilkanaście minut. Tak zbilansowany obiad nasyci Cię na dłużej, dlatego świetnie nada się również jeśli jesteś na redukcji. Smacznego!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję:
  • Kluski śląskie, mrożone

    4 sztuki (80 g)

  • Bób, świeży lub mrożony

    1½ garści (100 g)

  • Tofu wędzone

    ½ kostki (90 g)

  • Oliwa

    1 łyżka (10 g)

  • Zielenina

    1 garść (20 g)

  • Pomidor

    1 duża sztuka (120 g)

  • Sól

    szczypta

  • Czosnek granulowany

    ½ łyżeczki (3 g)

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Wrzuć do gorącej wody bób, po 5 min dodaj kluski i gotuj jeszcze ok. 7 min (tyle, ile jest napisane na opakowaniu klusek).

    2. W tym czasie pokrój tofu wędzone w drobną kostkę i pomidor, jak lubisz.

    3. Odcedź bób i kluski.

    4. Przełóż je na rozgrzaną na patelni oliwę i podsmażaj ok. 5 min aż kluski się zarumienią.

    5. Podawaj z zieleniną i pomidorem.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    422 kcal
    22,1 g białka
    17,5 g tłuszczu
    39,8 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę