Obiady i kolacje

Kasza z tofu pieczonym

Kasza z tofu pieczonym to świetna opcja, gdy nie masz czasu na gotowanie. Jest prosta w przygotowaniu, a przy okazji dostarcza sporo białka i składników odżywczych. Możesz połączyć ją z dowolnymi warzywami, ale zdecydowanie polecam spróbować z pomidorem.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 2 porcje:
  • Kasza gryczana

    około 6 łyżek (80 g)

  • Tofu wędzone

    1½ kostki (270 g)

  • Oliwa

    2 łyżki (20 g)

  • Sos sojowy

    1 łyżka (10 g)

  • Sok z cytryny

    1 łyżka (5 g)

  • Czosnek granulowany

    1 łyżeczka (5 g)

  • Sałata

    2 garści (50 g)

  • Pomidor

    2 sztuki (240 g)

  • Rzodkiewka

    garść (75 g)

  • Kukurydza, konserwowa

    3 łyżki (45 g)

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
    2. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
    3. Tofu pokrój w kostkę i wyłóż na blaszkę do pieczenia.
    4. Tofu polej 1 łyżką oliwy, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Posyp czosnkiem. Całość wymieszaj.
    5. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 10-15 minut.
    6. Warzywa pokrój, wymieszaj z kukurydzą, odsączoną z zalewy i sałatą.
    7. Warzywa wymieszaj z kaszą, pieczonym tofu i 1 łyżką oliwy.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    471.5 kcal

    26 g białka

    22 g tłuszczu

    39.6 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę