Obiady i kolacje

Kasza gryczana z pieczonymi pieczarkami

Kasza gryczana z pieczonymi pieczarkami to potrawa dla miłośników prostych i szybkich przepisów. Pieczarki skąpane w sosie sojowym idealnie dopełniają kaszę. Całość połączona z kwaskową kapustą i słonym tofu. Sprawdzi się latem i nie tylko.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 2 porcje:
  • Pieczarki

    10 sztuk (200 g)

  • Tofu

    1⅕ opakowania (220 g)

  • Sos sojowy

    2 łyżki (20 g)

  • Oliwa

    2 łyżki (20 g)

  • Czosnek granulowany

    1 łyżeczka (5 g)

  • Kasza gryczana

    5½ łyżki (70 g)

  • Bób

    2 garści (150 g)

  • Fasolka szparagowa

    1¾ garści (150 g)

  • Pomidor

    1¾ sztuki (200 g)

  • Ogórek małosolny

    1 ¾ sztuki (100 g)

  • Kapusta kiszona

    1 szklanka (100 g)

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
    2. Pokrój pieczarki i tofu w kostkę. 
    3. Wymieszaj je z sosem sojowym, oliwą, czosnkiem granulowanym i piecz około 20 minut. 
    4. Zacznij gotować kaszę (około 15 min). Ugotuj również bób i fasolkę szparagową (też ok 12-15 min). 
    5. Pokrój pomidory i ogórki małosolne w kostkę. 
    6. Pokrój kapustę kiszoną.
    7. Upieczone pieczarki i tofu, wymiesza z ugotowaną kaszą, odcedzoną fasolką szparagową, pomidorami i ogórkami. 
    8. Podawaj z bobem i kapustą kiszoną

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    472.5 kcal

    30.9 g białka

    18.6 g tłuszczu

    39.9 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę