Obiady i kolacje

Kanapki z grillowanym tofu

Jeśli lubisz grillować, to tofu grillowane to totalny hit! Kanapki z grillowanym tofu, to cudowne połączenie, które idealnie sprawdzi się na wieczorne grillowanie ze znajomymi. Poznaj pyszny przepis i rozpieść swoje kubki smakowe.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 2 porcje:
  • Grillowane tofu:

  • Tofu wędzone

    1 kostka (180 g)

  • Sos sojowy

    1 łyżeczka (5 g)

  • Syrop klonowy

    1 łyżeczka (5 g)

  • Oliwa z oliwek

    1 łyżka (10 g)

  • Czosnek granulowany

    1 łyżeczka (5 g)

  • Dodatki do 1 porcji tofu:

  • Bułka pszenna

    1 sztuka (80 g)

  • Pesto wegańskie

    1-2 łyżeczki (ok. 20 g)

  • Papryka konserwowa

    4 plasterki

  • Sałata

    garść

  • przepis

    Wykonanie

    1. Pokrój tofu w plastry. Wymieszaj sos sojowy, syrop klonowy, oliwę i czosnek granulowany. Powstałą marynatę wymieszaj z tofu.

    2. Tofu grilluj lub piecz w 180 st. przez ok. 20-25 min (w połowie delikatnie przerzucając na druga stronę).

    3. Bułkę przekrój (możesz też na chwilę ją zgrillować lub podgrzać na patelni). Posmaruj ja pesto, zieleninę. Dodaj grillowane tofu i paprykę konserwową.

    Wartość odżywcza bułki z 1 porcją tofu:
    459,1 kcal
    19,4 g białka
    21,2 g tłuszczu
    47 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę