Śniadania

Kalarepkowy twarożek

Roślinna pasta na kanapki pełna białka? Przetestuj wiosenny kalarepkowy twarożek, który jest pyszny i sycący. Przygotujesz go już w 7 minut! Świetnie smakuje na kanapkach z warzywami lub w tortilli, co sprawia, że idealnie nadaje się na śniadanie czy lunch na wynos. Dzięki sporej zawartości białka i błonnika doda Ci energii na kilka godzin.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję
  • Kalarepa

    ½ sztuki (80 g)

  • Tofu naturalne

    80 g

  • Sól biała

    1 szczypta

  • Pieprz czarny mielony

    1 szczypta

  • Cytryna

    1½ łyżki soku (15 g)

  • Oliwa z oliwek

    1 łyżeczka (5 g)

  • Szczypiorek

    1 łyżeczka (5 g)

  • Chleb żytni razowy

    3 kromki (90 g)

  • Ogórek

    1 sztuka (40 g)

  • Sałata

    4 liście (20 g)

  • przepis

    Wykonanie

    1. Kalarepę obierz i zetrzyj na tarce lub poszatkuj w blenderze kielichowym (zblenduj pulsacyjnie kilka razy).
    2. Wyciągnij z blendera kalarepkę i włóż do niego tofu, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwę i szczypiorek. Całość zblenduj.
    3. Dodaj do serka poszatkowaną/startą kalarepę i wymieszaj.
    4. Twarożek nałóż na kanapki i podawaj razem z sałatą i ogórkiem.

    Wartość odżywcza w 1 porcji:
    374.7 kcal,
    17.9 g białka,
    11.1 g tłuszczu,
    45.2 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę