Obiady i kolacje

Kalafiorowe curry jednogarnkowe

Szukasz pomysłu na szybki i łatwy obiad? Kalafiorowe curry jednogarnkowe sprawdzi się idealnie. Zrobisz je w maksymalnie 20 minut z prostych składników. Całość rozgrzewa od środka. Doskonale sprawdzi się z tortillą lub ulubionym pieczywem.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 2 porcje:
  • Kalafior

    300 g

  • Groszek mrożony

    1 szklanka (150 g)

  • Cebula

    ⅔ sztuki (60 g)

  • Mleczko kokosowe

    4 łyżki (80 g)

  • Koncentrat pomidorowy

    2 łyżki (50 g)

  • Tofu

    1 kostka (180 g)

  • Przyprawa curry

    1 kopiasta łyżeczka (6 g)

  • Czosnek granulowany

    1 łyżeczka (5 g)

  • Imbir suszony

    ½ łyżeczki (3 g)

  • Chilli w proszku/ostra papryczka

    szczypta (1 g)

  • Tortilla

    2 sztuki (120 g)

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Pokrój kalafior na drobne kawałki. Wrzuć do garnka.
    2. Cebulę i tofu pokrój w kostkę.
    3. Do kalafiora dodaj cebulę, tofu, groszek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wlej  mleczko kokosowe i około 1 szklankę wody. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem około 12 minut.
    4. Curry podawaj z tortillą

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    507.9 kcal

    27.9 g białka

    19.8 g tłuszczu

    53 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę