Obiady i kolacje

Jednogarnkowy makaron orzechowy z warzywami chińskimi

Szukasz prostego sposobu na obiad? Jednogarnkowy makaron orzechowy z warzywami chińskimi poleca się na ekspresowy posiłek! Jest szybki, ale bardzo odżywczy i wprost pełen zdrowych warzyw. Orzechowy sos idealnie współgra z całością.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcje:
  • Makaron (pszenny lub ryżowy)

    ok. 1 szkl. (60 g)

  • Mrożona mieszanka warzyw chińskich

    200 g

  • Tofu wędzone*

    120 g

  • Masło orzechowe

    1 łyżka (30 g)

  • Sos sojowy

    1 łyżka (10 g)

  • Przyprawy

  • czosnek granulowany

    szczypta

  • papryka (najlepiej wędzona)

    szczypta

  • *ciecierzyca (ugotowana ze słoiczka)

    6 łyżek (120 g)

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Do głębokiej patelni/garnka dodaj suchy makaron, warzywa mrożone i zalej wodą (tak by je zakryć, ok. 1,5 szkl.).
    2. Całość gotuj aż makaron i warzywa zmiękną. W razie potrzeby dodawaj więcej wody.
    3. Do garnka dodaj masło orzechowe, sos sojowy, pokrojone tofu/odcedzona ciecierzycę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    624,5 kcal
    30,6 g białka
    26,9 g tłuszczu
    63,9 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę