Jednogarnkowy limonkowo-miętowy makaron ze szparagami healthy omnomnom
Obiady i kolacje

Jednogarnkowy limonkowo-miętowy makaron ze szparagami

Poznaj przepyszny przepis na jednogarnkowy limonkowo-miętowy makaron ze szparagami, który idealnie sprawdzi się w wiosenne sezonowe warzywa. Szybki obiad i oszczędność czasu, to coś, co zdecydowanie lubię! Jednogarnkowe potrawy to idealny pomysł na przyspieszenie gotowania. 🙂

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję
  • Szparagi

    125 g

  • Makaron spaghetti

    75 g

  • Cebula

    ⅓ sztuki (30 g)

  • Groszek cukrowy

    2 duże garście (50 g)

  • Sól biała

    1 szczypta (0,5 g)

  • Napój sojowy

    ½ szklanki (125 g)

  • Mleczko kokosowe (21%)

    4 łyżki (80 g)

  • Fasola biała, konserwowa

    4 łyżki (75 g)

  • Mięta, świeża

    ok. 7 listków (7 g)

  • Limonka

    1 łyżka soku

  • przepis

    Wykonanie

    1. Odkrój zdrewniałe końcówki szparagów i pokrój szparagi na mniejsze kawałki (jeśli używasz białych, to je obierz).

    2. Na patelnię przełóż suchy makaron, pokrojoną cebulę, szparagi, groszek cukrowy i sól oraz dodaj 1 szklankę wody, ½ szklanki mleka i mleczko kokosowe.

    3. Gotuj, aż makaron i szparagi zmiękną, w razie potrzeby dolewając wody lub odlewając jej nadmiar.

    4. Na koniec gotowania dodaj opłukaną z zalewy fasolę, pokrojoną miętę i sok z limonki (mniej więcej 1 łyżkę).

    Wartości odżywcze na 1 porcję:

    641,8 kcal,
    25,4 g białka,
    21,4 g tłuszczu,
    80,7 g węgl.

    Inne przepisy

    Poznaj więcej jednogarnkowych przepisów i zaoszczędź swój czas spędzany w kuchni!

    SPRAWDZAM

    Wpisz szukaną frazę