Obiady i kolacje

Jednogarnkowy kremowy makaron z suszonymi pomidorami

Jednogarnkowy kremowy makaron z suszonymi pomidorami zrobisz o wiele szybciej niż obiad, który zamówisz przez telefon. Potrzebujesz zaledwie 12 min, a masz gotowy pyszny, wegański i zbilansowany obiad. Dzięki temu oszczędzasz nie tylko swoje pieniądze, a również czas. 🙂

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 2 porcje:
  • Cukinia

    ⅔ sztuki (180 g)

  • Cebula

    ⅖ sztuki (40 g)

  • Suszone pomidory (w oleju, odsączone)

    4 sztuki (60 g)

  • Makaron penne

    140 g

  • Mleko sojowe

    1⅓ szklanki (320 g)

  • Fasola biała (konserwowa)

    9 łyżek (180 g)

  • Szpinak

    2 garście (50 g)

  • Papryka słodka (mielona, wędzona)

    1 łyżeczka (5 g)

  • Czosnek granulowany

    ½ łyżeczki (3 g)

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Pokrój cukinię, cebulę i pomidorki suszone.
    2. Wrzuć na patelnię, dodaj suchy makaron, zalej mlekiem i wodą (około ⅔ szklanki – 160 g) i gotuj, mieszając, aż makaron zmięknie, w razie potrzeby dolewając wodę.
    3. Pod gotowania koniec dodaj fasolę, szpinak i przyprawy. Wymieszaj i grzej jeszcze przez około minutę.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    531,2 kcal
    24,5 g białka
    8,7 g tłuszczu
    76,7 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę