Śniadania

Jaglanka z pestkami dyni

Mam dla Ciebie pyszny przepis, idealny na jesienne śniadanie i do tego bogaty w żelazo – jest to jaglanka z pestkami dyni. Pestki dyni i kasza jaglana są super źródłem żelaza. Dodatek pomarańczy, obfitującej w witaminę C dodatkowo zwiększy wchłanianie niehemowego żelaza.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcje:
  • Kasza jaglana (sucha)

    ok. 3 łyżki (35 g)

  • Mleko (u mnie roślinne)

    ⅔ szklanki (160 g)

  • Cynamon

    ½ łyżeczki (3 g)

  • Pestki dyni

    1½ łyżki (15 g)

  • Banan

    ½ sztuki (60 g)

  • Pomarańcza

    ½ sztuki (100 g)

  • przepis

    Wykonanie

    Ugotuj kaszę na mleku z cynamonem i pestkami. Do ugotowanej jaglanki dodaj rozgniecionego banana, wymieszaj i na górę dodaj pokrojoną pomarańczę.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    385,8 kcal

    13,6 g białka

    10,9 g tłuszczu

    52,4 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę