Lunche

Jaglanka z fasolą i śliwką

Szukasz inspiracji na mega pyszne wegańskie śniadanie na słodko? Jaglanka z fasolą i śliwką to genialny wybór! Jest bardzo kremowa, smaczna i niezwykle odżywcza. Śliwki duszone z cynamonem sprawiają, że całość pachnie po prostu fantastycznie!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję:
  • Kasza jaglana (sucha)

    35 g

  • Mleko (u mnie roślinne)

    120 g

  • Fasola biała (ugotowana lub konserwowa)

    2,5 łyżki (50 g)

  • Śliwki

    3 szt. (180 g)

  • Cynamon

    1/2 łyżeczki (2 g)

  • Syrop klonowy (lub inne słodzidło)

    1 łyżka (10 g) (ew. więcej jeśli masz niesłodkie mleko)

  • Pestki dyni

    1 łyżka (10 g)

  • przepis

    Wykonanie

    1. Zalej kaszę mlekiem w rondelku i gotuj ok 12 min.
    2. Pokrój śliwki w kostkę i wrzuć na patelnię. Dodaj cynamon, syrop klonowy oraz 2 łyżki wody i podgrzewaj około 5 min aż zmiękną, co jakiś czas mieszając.
    3. Na koniec dosyp do śliwek pestki dyni i wymieszaj.
    4. Ugotowaną kaszę zblenduj z dokładnie opłukaną fasolą. Jeśli całość jest mało słodka, możesz dodać też ½ banana lub 1 łyżkę syropu klonowego (lub innego słodzidła).
    5. Na zblendowaną kaszę wyłóż śliwki z pestkami dyni.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    405,3 kcal

    14,4 g białka

    8,2 g tłuszczu

    61,3 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę