Przekąski i desery

Icetea rabarbarowa

Szukasz pomysłu na orzeźwiający, wiosenny napój? Wypróbuj przepis na rabarbarową icetea! Przygotujesz ją w 5 minut z zaledwie 5 składników. Warto przygotować ją szczególnie teraz, gdy mamy sezon na rabarbar. Smacznego!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na na 1 litr:
  • Rabarbar

    1 szklanka (125 g)

  • Herbata, czarna

    2-3 torebki

  • Mięta

    garść (5 g)

  • Erytrytol (zamiennie syrop klonowy lub cukier)

    2-3 łyżki (20-30 g)

  • Cytryna

    1 sztuka (80 g)

  • Kostki lodu

    kilka sztuk

  • przepis

    Wykonanie

    1. Zalej herbatę, słodzidło, miętę i rabarbar gorącą wodą (ok. ½ szkl.).
    2. Poczekaj ok. 5 min.
    3. Wyciągnij herbatę, dolej większość naparu do dzbanka.
    4. Część rabarbaru dorzuć do środka, drugą część zblenduj z pozostałym naparem.
    5. Powstałe „smoothie” przecedź przez sitko do wcześniej przygotowanej herbaty.
    6. Dodaj lód, sok z cytryny, miętę.

    Wartość odżywcza 1 porcji (1 szklanka):
    13,6 kcal
    0,4 g białka
    0,1 g tłuszczu
    1,9 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę