Obiady i kolacje

Gyrosowa pita z tofu

Potrzebujesz inspiracji na mega szybki obiad? Gyrosowa pita z tofu sprawdzi się idealnie. To sposób na ekspresowe danie, gdy nie chce Ci się gotować. Możesz podawać je z dowolnymi ulubionymi warzywami.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję:
  • Tofu wędzone

    100 g

  • Oliwa z oliwek

    5 g

  • Przyprawa do kurczaka/gyrosa

    1 łyżeczka (4 g)

  • Pita

    1 sztuka (70 g)

  • Jogurt

    50 g

  • Czosnek granulowany

    ½ łyżeczki (3 g)

  • Pieprz

    szczypta

  • Sól

    szczypta

  • Koperek

    kilka gałązek (5 g)

  • Sałata

    1 garść (20 g)

  • Ogórek

    1 sztuka (40 g)

  • Papryka

    ⅓ sztuki (45 g)

  • Cebula

    ⅕ szt (20 g)

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Na patelni rozgrzej oliwę.
    2. Tofu pokrusz w rękach.
    3. Podgrzej je na oliwie z przyprawą do gyrosa.
    4. Podgrzej pitę.
    5.  Warzywa pokrój.
    6. Wymieszaj jogurt z przyprawami i pokrojonym koperkiem.
    7. Posmaruj pitę sosem, dodaj tofu i warzywa.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    389 kcal

    18,9 g białka

    12,4 g tłuszczu

    46,4 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę