grzanki-z-porową-tofucznicą
Śniadania

Grzanki z porową tofucznicą

Wiadomo, że owsianki, czy jaglanki są super jako śniadania. Jednak czasami przychodzi ochota na coś wytrawnego. Dlatego dziś przychodzę przepysznym pomysłem na grzanki z porową tofucznicą. Poznaj prosty i wegański przepis i zacznij zdrowo dzień!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję
  • Tofu naturalne

    120 g

  • Por

    ok. 10 cm kawałek

  • Oliwa

    1 łyżeczka (5 g)

  • Czarna sól

    szczypta

  • Kurkuma

    szczypta

  • Chleb

    2 kromki (60 g)

  • Sałata

    garść

  • Ogórek

    1 mała szt. (40 g)

  • Opcjonalnie: margaryna

    1 łyżeczka (5 g)

  • przepis

    Wykonanie

    Pokrój pora, następnie podsmażaj go na oliwie. Dodaj rozgniecione w rękach tofu, kilka łyżek wody i przyprawy. Podgrzewaj całość kilka minut. W tym czasie na suchej patelni przygrzej kromki chleba. Nałóż na grzanki tofucznice, dodaj sałatę i pokrojonego ogórka.

    notatki

    Notatka Ireny

    Żeby tofucznica była bardziej kremowa może też dodać do niej na koniec margarynę.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

     

    352,3 kcal
    19,7 g białka
    15,9 g tłuszczu
    29,7 g węgl

    Wpisz szukaną frazę