Obiady i kolacje

Gryczanka z bobem

Pyszna, sycąca i prosta gryczanka z bobem czeka na Ciebie w tym przepisie! Wypróbuj to mega bogate w białko roślinne danie, idealne na obiad lub kolację! To świetna propozycja na wiosnę, bo zawiera sezonowy bób, świeże warzywa i kaszę. Pełnowartościowy posiłek sprawi też, że dłużej będziesz najedzona i pełna energii!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję:
  • Kasza gryczana, sucha

    4 łyżki (50 g)

  • Bób, świeży lub mrożony

    ⅔–1 szklanki (100 g)

  • Oliwa

    1 łyżka (10 g)

  • Tofu wędzone

    ½ kostki (90 g)

  • Sos sojowy

    1 łyżka (10 g)

  • Czosnek granulowany

    ½ łyżeczki

  • Pomidor koktajlowy

    1 duża garść (120 g)

  • Zielenina

    garść

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Do rondelka do wrzącej wody wrzuć kaszę gryczaną i bób i gotuj ok. 12-15 min. Odcedź je na sitku.
    2. W czasie gotowania pokrój tofu w drobną kostkę, a pomidory na połówki lub w kostkę.
    3. Rozgrzej oliwę i przerzuć na nią ugotowaną kaszę, bób, tofu w kostce, polej sosem sojowym, dodaj czosnek i gotuj razem ok. 5 min.
    4. Wymieszaj z pokrojonymi pomidorami i ew. zieleniną.

    Wartość odżywcza w 1 porcji:
    494,1 kcal,
    27,9 g białka,
    19,1 g tłuszczu,
    49,9 g węglowodanów przyswajalnych

    Wpisz szukaną frazę