Faszerowana cukinia
Obiady i kolacje

Faszerowana cukinia

Jeżeli masz problem, aby jesienią jeść zdrowo i odżywczo – przychodzę do Ciebie z cudnym przepisem! Faszerowana cukinia to idealny sycący obiad jesienny. Nie chodź głodna! Wegański przepis, który idealnie Cię przytulą i sprawią, że jesień nie będzie taka szara i bura!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję:
  • Cukinia

    1 sztuka (300 g)

  • Kasza jaglana (sucha)

    ok. 4 łyżki (50 g)

  • Biała fasola (ugotowana lub z puszki)

    5 łyżek (100 g)

  • Oliwa z oliwek

    1½ łyżki (15 g)

  • Sos sojowy

    1 łyżka (10 g)

  • Przyprawy: papryka wędzona, papryka ostra

    do smaku

  • Sok z cytryny

    1 łyżka soku

  • Pieczarki

    4 małe sztuki (80 g)

  • Cebula

    ⅓ sztuki (30 g)

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Nagrzej piekarnik na 180 st. Przekrój cukinie, wydrąż środek i piecz ok. 20 minut.
    2. W tym czasie ugotuj kasze.
    3. Rozgnieć fasole widelcem (niedokładnie) i wrzuć na rozgrzaną łyżeczkę oliwy. Dodaj sos sojowy, paprykę wędzoną, paprykę ostrą i sok z cytryny i przygrzewaj ok. 5-10 minut.
    4. W tym czasie pokrój wydrążoną część cukinii, pieczarki i cebulę.
    5. Na patelnie z fasolą dolej łyżeczkę oleju i wrzuć warzywa. Wszystko razem podsmażaj. Dodaj więcej papryki wędzonej i ostrej.
    6. Po ok. 5 min grzania dodaj do warzyw kaszę i wymieszaj z łyżeczką oliwy.
    7. Powstały farsz nałóż na wyciągnięte z piekarnika wydrążone cukinie i piecz ok. 5-10 min.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    529,7 kcal
    20,9 g białka
    18,3 g tłuszczu
    65,5 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę