Śniadania

Dyniowo-śliwkowy owsiankowy pudding chia

Dyniowo-śliwkowy owsiankowy pudding chia to super pomysł na śniadanie „na zapas”. Zdrowe śniadanie, które idealnie nada się dla zabieganych osób, bo zrobisz je zaledwie w kilka chwil – a dla wszystkich rannych śpiochów: przygotujesz je dzień wcześniej! Idealne wyjście dla wszystkich, którzy chcą się zdrowo odżywiać, jednak nie zawsze mają na to czas. 🙂

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcje:
  • Płatki owsiane

    2 łyżki (20 g)

  • Mleko (u mnie roślinne)

    ½ szklanki (130 g)

  • Nasiona chia

    2 łyżki (20 g)

  • Śliwka

    1 sztuka  (60 g)

  • Puree dyniowe*

    1 łyżka (25 g)

  • Syrop klonowy

    1 łyżeczka (5 g)

  • Cynamon

    ⅓ łyżeczki (2 g)

  • Chilli

    szczypta

  • Orzechy włoskie

    3 sztuki (12 g)

  • przepis

    Wykonanie

    Wymieszaj w słoiku płatki owsiane z mlekiem i nasionami chia. Pokrój drobno śliwkę. Puree dyniowe wymieszaj z syropem klonowym, cynamonem, chilli i śliwką. Dodaj do słoika, posyp orzechami włoskimi. Zostaw na noc w lodówce.

    Puree z dyni

    Notatka Ireny

    PUREE Z DYNI:

    Przekrój dynię na pół, wydłub pestki, połóż na blaszce skórka do góry i piecz w 180 st. C, aż dynia zmięknie (ok. 30 min).

    Jeśli wolisz oglądać → https://youtu.be/81L5hc3SNG0?t=137

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    362,6 kcal
    12,3 g białka
    17 g tłuszczu
    28,3 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę