
Obiady i kolacje
Dhal soczewicowy
Mam dla Ciebie zdrowy przepis, idealny na sycący, rozgrzewający obiad i do tego bogaty w żelazo – jest to dhal soczewicowy. Soczewica jest super źródłem roślinnego żelaza, a do tego szybko się gotuję! Jeśli nie masz pomysłu na obiad ten aromatyczny dhal będzie super rozwiązaniem!
film
Zobacz film
przepis
Wykonanie
- Pokrój (lub poszatkuj w blenderze) cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir.
- Podsmażaj pokrojone warzywa na oliwie przez około 2 minuty.
- Poszatkuj marchewkę, dodaj na patelnie, grzej 5 minut.
- Dodaj passate, mleczko, soczewicę, wodę (ok. 1 szklankę), przyprawy i gotuj aż soczewica zmięknie (ok. 15-20 minut).
- Tortillę zamocz na około 10 sekund w misce z wodą, następnie umieść ją na suchej patelni. Podgrzewaj delikatnie z obu stron, aż zrobi się ciepła, ale nie chrupiąca.
- Zjedz dhal z tortillą i pokrojoną świeża papryką.
Wartość odżywcza 1 porcji:
630,7 kcal
22,3 g białka
25,7 g tłuszczu
76,5 g węglowodanów



przepisy
Zobacz także
Obiady i kolacje

Kremowe spaghetti grzybowe
Śniadania

Roladki z tortilli z pastą bazyliową
Śniadania

Czekoladowa granola z nutką chili z patelni
Obiady i kolacje

Kremowe spaghetti grzybowe
Śniadania
