DHAL
Obiady i kolacje

Dhal soczewicowy

Mam dla Ciebie zdrowy przepis, idealny na sycący, rozgrzewający obiad i do tego bogaty w żelazo – jest to dhal soczewicowy. Soczewica jest super źródłem roślinnego żelaza, a do tego szybko się gotuję! Jeśli nie masz pomysłu na obiad ten aromatyczny dhal będzie super rozwiązaniem!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcje:
  • Cebula

    ⅓ sztuki (30 g)

  • Czosnek

    1 ząbek (5 g)

  • Papryczka ostra (chili)

    ok. 1 cm kawałek

  • Imbir

    ok. 1 cm kawałek

  • Oliwa z oliwek

    1 łyżeczka (5 g)

  • Marchewka

    1 średnia sztuka (80 g)

  • Passata pomidorowa

    150 g

  • Mleczko kokosowe

    3 łyżki (60 g)

  • Soczewica czerwona (sucha)

    ok. 3 łyżki (40 g)

  • Curry

    1 płaska łyżeczka

  • Kumin (kmin rzymski)

    ½ łyżeczki

  • Tortilla

    1 sztuka (60 g)

  • Papryka czerwona

    ½ sztuki (70 g)

  • przepis

    Wykonanie

    1. Pokrój (lub poszatkuj w blenderze) cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir.
    2. Podsmażaj pokrojone warzywa na oliwie przez około 2 minuty.
    3. Poszatkuj marchewkę, dodaj na patelnie, grzej 5 minut.
    4. Dodaj passate, mleczko, soczewicę, wodę (ok. 1 szklankę), przyprawy i gotuj aż soczewica zmięknie (ok. 15-20 minut).
    5. Tortillę zamocz na około 10 sekund w misce z wodą, następnie umieść ją na suchej patelni. Podgrzewaj delikatnie z obu stron, aż zrobi się ciepła, ale nie chrupiąca.
    6. Zjedz dhal z tortillą i pokrojoną świeża papryką.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    630,7 kcal

    22,3 g białka

    25,7 g tłuszczu

    76,5 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę