Obiady i kolacje

Czosnkowe buraki z kaszą

Połączenie czosnku i buraków! Koniecznie musisz spróbować przepis na czosnkowe buraki z kaszą, ponieważ to zupełnie inne doznania smakowe, niż dotychczas próbowałaś. Idealne połączenie, a do tego zdrowe i zbilansowane. Czego chcieć więcej? 😉

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję:
  • Kasza gryczana (sucha)

    niecałe 3 łyżki (35 g)

  • Oliwa z oliwek

    1 łyżeczka (5 g)

  • Burak (ugotowany)

    1 mała sztuka (80 g)

  • Sól, pieprz

    po szczypcie

  • Czosnek granulowany, zioła prowansalskie

    po ½ łyżeczki

  • Pomidorki koktajlowe

    ok. 7 sztuk (150 g)

  • Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki)

    3 łyżki (60 g)

  • Musztarda

    1 łyżka (20)

  • Mleko (u mnie roślinne)

    1 łyżka (15 g)

  • Orzechy włoskie

    2 sztuki (10 g)

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Ugotuj kaszę gryczaną.
    2. Na patelni rozgrzej oliwę.
    3. Ugotowanego buraka pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Posyp go czosnkiem, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, mieszaj i grzej ok. 5-10 min.
    4. W tym czasie pokrój pomidory, przepłucz ciecierzycę ze słoiczka z zalewy.
    5. Wymieszaj musztardę z mlekiem na dressing.
    6. Gotowe buraki wymieszaj z kaszą gryczaną, resztą warzyw, ciecierzycą, dressingiem i posiekanymi orzechami włoskimi.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    411,4 kcal
    14,6 g białka
    15,7 g tłuszczu
    46,5 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę