Obiady i kolacje

Curry z marchewką i cukinią

Jeśli miewasz tak, że jak przychodzisz po pracy/szkole do domu i nie chce Ci się gotować, to ten przepis jest dla Ciebie! Poznaj przepyszny przepis na curry z marchewką i cukinią. Domowy gotowiec, który sprawi, że nawet w leniwy dzień będziesz mogła zjeść zdrowo i smacznie.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 2 porcje
  • Czosnek

    2 ząbki (10 g)

  • Cebula

    ⅔ sztuki (60 g)

  • Imbir

    kawałek ok. 1,5 cm

  • Oliwa

    1 łyżeczka (5 g)

  • Marchewka

    2 małe sztuki (90 g)

  • Cukinia

    150 g

  • Woda

    kilka łyżek

  • Mleczko kokosowe

    5 łyżek (100 g)

  • Koncentrat pomidorowy

    1 łyżka (25 g)

  • Curry

    1 kopiata łyżeczka (6 g)

  • Mielona papryka chili

    1 szczypta

  • Ciecierzyca (z puszki/słoiczka)

    9 łyżek (180 g)

  • przepis

    Wykonanie

    1. Poszatkuj w blenderze drobno czosnek, cebulę i imbir.
    2. Daj na patelnie na rozgrzaną oliwę.
    3. Poszatkuj z blenderze lub zetrzyj na tarcę lub drobno pokrój marchewkę. Następnie cukinie i dołóż na patelnie. Podsmażaj 2 minuty.
    4. Dodaj resztę składników i grzej pod przykryciem aż marchewka zmięknie.
    5. Zamknij na ciepło w słoiku (jak to zrobić – KLIK) i przechowuj w lodówce do około tygodnia lub podawaj od razu np. z ryżem lub podgrzanym plackiem tortilli.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    315 kcal
    10,6 g białka
    16,6 g tłuszczu
    25,7 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę