CIECIERZYCOWE PLACUSZKI Z GROSZKIEM HEALTHYOMNOMNOM
Śniadania

Ciecierzycowe placuszki z groszkiem

Wiadomo, że owsianki, czy jaglanki są super jako śniadania. Jednak czasami przychodzi ochota na coś wytrawnego. Dlatego dziś przychodzę przepysznym pomysłem na ciecierzycowe placuszki z gorszkiem. Poznaj prosty i wegański przepis i zacznij zdrowo dzień!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję
  • Groszek zielony

    ok. 3 łyżki (60 g)

  • Mąka z ciecierzycy

    4 łyżki (48 g)

  • Woda

    ok. 8 łyżek

  • Proszek do pieczenia

    ½ łyżeczki

  • Sól, pieprz

    szczypta

  • Oliwa

    1 łyżka (10 g)

  • Pomidor

    ½ szt. (60 g)

  • przepis

    Wykonanie

    Zalej gorąca wodą zielony groszek (jeśli używasz mrożony). Wymieszaj mąkę z ciecierzycy, wodę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Wodę dodawaj stopniowo żeby uzyskać dobrą konsystencje ciasta. Dodaj groszek, wymieszaj i odstaw ciasto na 5 minut, żeby zgęstniało. Smaż placuszki na oliwie.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

     

    356 kcal
    16,7 g białka
    13,7 g tłuszczu
    33,1 g węgl.

    Wpisz szukaną frazę