Ciecierzycowa sałatka w naczyniu.
Lunche

Ciecierzycowa sałatka

Szukasz szybkiego przepisu, który nie tylko doskonale syci, ale również dobrze smakuje? Ciecierzycowa sałatka sprawdzi się, gdy masz tylko kwadrans, a chcesz stworzyć odżywczy posiłek. Wystarczy wymieszać kilka składników i cały posiłek gotowy!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję
  • Tortilla pszenna

    30 g

  • Ciecierzyca (ugotowana)

    120 g

  • Majonez wegański

    10 g

  • Ketchup

    10 g

  • Czosnek granulowany

    2 g

  • Pieprz czarny

    szczypta

  • Sól

    szczypta

  • Papryka czerwona

    70 g

  • Szczypiorek

    10 g

  • przepis

    Wykonanie

    1. Tortille pokrój w paski i wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię. Podgrzewaj, aż do zarumienienia placka z obu stron.
    2. Ciecierzycę odcedź z zalewy. Następnie, rozgnieć ją niezbyt dokładnie widelcem.
    3. Dodaj do niej majonez, ketchup, czosnek granulowany, pieprz oraz sól. Całość wymieszaj.
    4. Paprykę oraz szczypiorek pokrój drobno. Wymieszaj je w miseczce z ciecierzycą.
    5. Gotową sałatkę podawaj z paskami tortilli.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    410,6 kcal

    15,3 g białka

    13,7 g tłuszczu

     46,8 g węglowodanów przyswajalnych

    Wpisz szukaną frazę