wegańskie ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami
Przekąski i desery

Ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami

Dziś mam dla Ciebie przepis na wegańskie ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami! Jest to super szybkie i proste ciasto czekoladowe z masłem orzechowym! Wychodzi wilgotne i no przepyszne! Dodatkowo jak dla mnie jest to najprostsze wegańskie ciasto czekoladowe ever!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na ciasto czekoladowe (blaszka 20-22 cm)
  • Mleko (zwykłe lub roślinne)

    ¾ szklanki (180 g)

  • Ocet

    ½ łyżeczki (7 g)

  • Olej lub oliwa

    ¼ szklanki lub 5 łyżek (50 g)

  • Mąka pszenna (tylko biała lub ⅔ białej i ⅓ pełnoziarnistej)

    1 szklanka (120 g)

  • Cukier

    ½ szklanki (100 g)

  • Kakao

    ¼ szklanki (30-40 g)

  • Proszek do pieczenia

    niecała łyżeczka (3 g)

  • Soda oczyszczona

    ½ łyżeczki (2 g)

  • Syrop klonowy

    1 łyżeczka (5 g)

  • SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY:

  • Banan (mocno dojrzały)

    1 sztuka (120 g)

  • Masło orzechowe

    1 kopiata łyżka (25 g)

  • Sól

    większa szczypta

  • + truskawki (lub inne owoce)

    2 garście (140 g)

  • przepis

    Wykonanie

    Wykonanie:

    1. Nagrzej piekarnik na 180℃.

    2. Wymieszaj mleko, olej i ocet i odłóż na chwilę.

    3. W 2 misce wymieszaj suche składniki – mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę.

    4. Do suchych składników wlej mokre i wymieszaj.

    5. Przełóż do wyłożonej papierem blaszki do pieczenia i piecz w 180 st przez 35-40 min.

    6. Przygotuj krem – rozgnieć widelcem lub zblenduj banan, dodaj masło orzechowe, sól i wymieszaj.

    7. Na ostudzone ciasto nałóż krem i poukładaj na nim truskawki lub inne owoce.

    Zachwycaj się przepysznym ciastem!

    Wartość odżywcza 1 porcji*:

     

    226,3 kcal
    3,9 g białka
    9,5 g tłuszczu
    30,4 g węgl.

     

    * ciasto podzielone na ok. 8 porcji

    Wpisz szukaną frazę