Obiady i kolacje

Chrupiące młode ziemniaczki z sałatką z bobem

Danie, które smakuje jak lato na talerzu? Chrupiące młode ziemniaczki z sałatką z bobem takie właśnie są 😉 Pełne smaku, lekkie, ale przygotowane w taki sposób, by nasycić Cię na długie godziny.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 2 porcje:
  • Ziemniaki, ugotowane

    około 8 sztuk (600 g)

  • Olej

    1½ łyżki (15 g)

  • Czosnek granulowany

    1 płaska łyżeczka (4 g)

  • Majeranek

    1 łyżeczka (5 g)

  • Pieprz

    ½ łyżeczki (3 g)

  • Bób

    4 małe garście (300 g)

  • Fasolka szparagowa

    2 duże garści (200 g)

  • Pomidor

    1¾ sztuki (200 g)

  • Cebula dymka

    1½ sztuki (30 g)

  • Dressing

  • Olej

    1 łyżka (10 g)

  • Sok z cytryny

    1½ łyżki (15 g)

  • Majeranek

    1 łyżeczka (5 g)

  • Sól

    2 szczypty (2 g)

  • Pieprz

    2 szczypty (2 g)

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
    2. Pokrój ziemniaki na ćwiartki, dodaj olej (3 łyżeczki), sól, pieprz i majeranek. Włóż do piekarnika i piecz przez około 15 minut.
    3. Ugotuj bób i fasolkę szparagową w jednym garnku.
    4. Pokrój pomidor i cebulę dymkę.
    5. Przygotuj dressing: wymieszaj olej, sok z cytryny, majeranek, sól i pieprz.
    6. Odcedź bób i fasolkę. Obierz bób ze skórki (lub nie, jak wolisz), wymieszaj z pomidorem, dymką i dressingiem. Zjadaj z pieczonymi ziemniaczkami.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    545.3 kcal

    21.4 g białka

    14.2 g tłuszczu

    74.9 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę