Buddha bowl buraczany z sosem tahini Healthy Omnomnom
Obiady i kolacje

Buddha bowl buraczany z sosem tahini

Buddha bowl buraczany z sosem tahini to super przepis na szybki, prosty, wegański i zbilansowany obiad. Wykonasz go w zaledwie 15 min, a idealnie zaspokoi Twoją potrzebę zdrowego i sycącego obiadu!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję
  • Kasza gryczana (sucha)

    ok. 4 łyżki (60 g)

  • Burak (ugotowany)

    1 sztuka (120 g)

  • Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki/słoiczka)

    5 łyżek (100 g)

  • Oliwa z oliwek

    1 łyżka (10 g)

  • Przyprawy

    Czosnek, oregano, sól

  • Sałata

    garść

  • Ogórki konserwowe

    2 sztuki (100 g)

  • SOS TAHINI:

  • Tahini*

    1 łyżeczka (10 g)

  • Woda

    2-3 łyżki

  • Sok z cytryny

    1 łyżeczka

  • Syrop klonowy

    1 łyżeczka (5 g)

  • przepis

    Wykonanie

    Ugotuj kaszę gryczaną.

    Pokrój ugotowanego buraka w kostkę.

    Odcedź ciecierzycę z zalewy i opłucz ją na sitku.

    Na patelni rozgrzej oliwę, daj na nią buraka, ciecierzyce, przyprawy i przygrzewaj, aż się zarumienią (ok. 5 minut).

    Wymieszaj składniki na sos tahini.

    W miseczce ułóż buraka, ciecierzycę pokrojone ogórki, kaszę i sałatę. Całość polej sosem.

    * Tahini możesz zamienić na masło orzechowe.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    574,1 kcal
    18,4 g białka
    20,2 g tłuszczu
    71,4 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę