BRUSCHETTA Z POMIDORAMI Irena Owsiak Healthy Omnomnom Healthy Omnomnom
Śniadania

Bruschetta z pomidorami

Twoje śniadania nie są zbyt sycące? Nie najadasz się jedząc śniadanie, a zaraz po nim myślisz tylko o tym, co by jeszcze przekąsić? Jeśli tak – poznaj cudny przepis na bruschette z pomidorami i nie bądź już głodna o poranku. Przepis jest szybki do zrobienia, bo nie oszukujmy się, rano nie mamy zbyt dużo czasu na ich przygotowanie.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję
  • Chleb żytni razowy

    2½ kromki (75 g)

  • Fasola biała (konserwowa)

    3 łyżki (60 g)

  • Oliwa z oliwek

    1 łyżka (10 g)

  • Zioła prowansalskie

    ¾ łyżeczki (2 g)

  • Pomidor

    1 sztuka (120 g)

  • Cebula dymka

    1 sztuka (20 g)

  • Czosnek

    ½ ząbka (5 g)

  • Sól biała

    1 szczypta

  • Pieprz czarny mielony

    2 szczypty

  • Bazylia, świeża

    kilka listków

  • przepis

    Wykonanie

    Kromki chleba zgrzankuj w tosterze, piekarniku lub na suchej patelni.

    Opłukaną z zalewy fasolę rozgnieć widelcem z oliwą i ziołami i nałóż na grzanki.

    Pokrój pomidora (w małą kostkę), cebulę dymkę i czosnek.

    Wymieszaj z solą, pieprzem oraz bazylią i połóż na kanapki.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    364.6 kcal
    10.6 g białka
    11.8 g tłuszczu
    47.5 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę