Obiady i kolacje

Bowl z tartym tofu

Szukasz prostego przepisu na smaczne i odżywcze danie? Bowl z tartym tofu będzie świetnym rozwiązaniem. Możesz podawać go z dowolnymi ulubionymi warzywami. Całość przygotujesz w ekspresowym tempie.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 2 porcje:
  • Tofu wędzone

    180 g

  • Sos sojowy jasny

    1 łyżka (10 g)

  • Oliwa z oliwek

    2 łyżki (20 g)

  • Papryka słodka wędzona mielona

    1 łyżeczka (5 g)

  • Papryka chili mielona

    2 szczypty

  • Cytryna

    1 łyżka soku (10 g)

  • Pomidor

    2 sztuki (240 g)

  • Bakłażan

    1 sztuka (200 g)

  • Czosnek granulowany

    1 łyżeczka (5 g)

  • Sól biała

    1 szczypta

  • Kasza jaglana

    9 łyżek (120 g)

  • Jogurt sojowy

    4 łyżki (100 g)

  • Majeranek

    1 łyżeczka (5 g)

  • Sałata

    4 liście (20 g)

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
    2. Zetrzyj tofu na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z sosem sojowym, 1 łyżką oliwy (10 g), papryką
    wędzoną i chili oraz sokiem z cytryny. Przełóż na
    blaszkę.
    3. Pokrój pomidory w ćwiartki, a bakłażana w półksiężyce lub w cienką kostkę. Wymieszaj z 1 łyżką oliwy,
    ½ łyżeczki czosnku granulowanego i szczyptą soli.
    Wyłóż na drugą połowę blaszki. Piecz razem przez
    około 10–15 minut.
    4. Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.
    5. Wymieszaj jogurt z majerankiem, czosnkiem i solą.
    6. W miseczce ułóż kaszę, obok mielone tofu, pieczone warzywa i sałatę. Polej sosem. Możesz wymieszać składniki bowla przed jedzeniem.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    521,2 kcal

    24 g białka

    20,5 g tłuszczu

    54,9 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę