Porowo-pieczarkowe risotto jednogarnkowe
Porowo-pieczarkowe risotto jednogarnkowe to doskonały pomysł na lekki, wiosenny obiad. Jest prostą opcją, jeśli nie masz zbyt dużo czasu. W dodatku dostarcza sporo białka! Dla fanów niezwykle aromatycznych dań.
- Tagi: groszek, na wytrawnie, obiad, obiad i kolacja, pieczarki, risotto, ryż, szybki obiad, tofu, warzywa, wegańskie, zdrowe
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 487 kcal
- 24.8 g białka
- 19.9 g tłuszczu
- 49.6 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Ryż około 6 ½ łyżki (100 g)
- Por ½ sztuki (60 g)
- Pieczarki 15 sztuk (300 g)
- Zielony groszek, mrożony 1 szklanka (140 g)
- Mleczko kokosowe 4 łyżki (80 g)
- Tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- Oliwa 1 łyżka (10 g)
- Czosnek granulowany 2 szczypty (2 g)
- Sól 2 szczypty (2 g)
- Pieprz 1 szczypta (1 g)
Wykonanie
- Pokrój por i pieczarki.
- Do garnka wsyp pokrojony por, pieczarki, zielony groszek, suchy ryż.
- Dodaj mleczko kokosowe, przyprawy (po 1 szczypcie soli, pieprzu i czosnku) i zalej ok 1,5 szklanki wody.
- Gotuj co jakiś czas mieszając, aż ryż zmięknie (około 12 min).
- W tym czasie pokrój tofu w kostkę i na oliwie podsmażaj je z solą i czosnkiem granulowanym, aż się zezłoci.
- Dodaj tofu do ryżu.