Porowo-pieczarkowe risotto jednogarnkowe

Porowo-pieczarkowe risotto jednogarnkowe to doskonały pomysł na lekki, wiosenny obiad. Jest prostą opcją, jeśli nie masz zbyt dużo czasu. W dodatku dostarcza sporo białka! Dla fanów niezwykle aromatycznych dań.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 487 kcal
  • 24.8 g białka
  • 19.9 g tłuszczu
  • 49.6 g węglowodanów
Previous slide
Next slide

Składniki na 2 porcje:

  • Ryż około 6 ½ łyżki (100 g)
  • Por ½ sztuki (60 g)
  • Pieczarki 15 sztuk (300 g)
  • Zielony groszek, mrożony 1 szklanka (140 g)
  • Mleczko kokosowe 4 łyżki (80 g)
  • Tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • Oliwa 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek granulowany 2 szczypty (2 g)
  • Sól 2 szczypty (2 g)
  • Pieprz 1 szczypta (1 g)

Wykonanie

  1. Pokrój por i pieczarki.
  2. Do garnka wsyp pokrojony por, pieczarki, zielony groszek, suchy ryż.
  3. Dodaj mleczko kokosowe, przyprawy (po 1 szczypcie soli, pieprzu i czosnku) i zalej ok 1,5 szklanki wody.
  4. Gotuj co jakiś czas mieszając, aż ryż zmięknie (około 12 min).
  5. W tym czasie pokrój tofu w kostkę i na oliwie podsmażaj je z solą i czosnkiem granulowanym, aż się zezłoci.
  6. Dodaj tofu do ryżu.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz