Pierogi z soczewicą i pieczarkami
Czy jest coś pyszniejszego w święta niż pierogi? Poznaj wegańską, pyszną wersję tego tradycyjnego dania. Pierogi z soczewicą z pieczarkami to potrawa, którą raz zrobisz – będziesz do niej wracać!
- Tagi: obiad, pierogi, przepisy świąteczne, święta, wegańskie
- Czas przygotowania: ok. 1 godzina
- 444,3 kcal
- 15,4 g białka
- 13,1 g tłuszczu
- 64,4 g węgl.
Składniki na około 40 pierogów:
CIASTO NA PIEROGI:
- Mąka pszenna 3⅓ szklanki (400 g)
- Olej/oliwa 6 łyżek (60 g)
- Woda gorąca ok. ⅔ szklanki (160 g)
- Sól ½ łyżeczki (3 g)
FARSZ:
- Soczewica zielona, sucha niecała szklanka (150 g)
- Pieczarki 1 opakowanie (500 g)
- Cebula 1 sztuka (100 g)
- Olej/oliwa 1 łyżka (10 g)
- Przyprawy: sól i pieprz
Wykonanie
Przygotuj farsz:
Ugotuj zieloną soczewicę (możesz użyć też ugotowaną już soczewicę lub z puszki, będzie to 300 g soczewicy). Obierz pieczarki i cebulę, pokrój i podsmaż na mniej więcej 1 łyżce oleju. Ugotowaną soczewicę zblenduj z pieczarkami, cebulą, solą i pieprzem.
Przygotuj ciasto na pierogi:
Mąkę wymieszaj z solą. Do wody wlej olej i stopniowo dodawaj do mąki, zagniatając ciasto i kontrolując konsystencję. Jeśli wyjdzie zbyt lepiące, dodaj więcej mąki, jeśli zbyt twarde – dodaj więcej wody. Zagnieć ciasto. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wytnij szklanką kółka z ciasta. Na środek kółka nałóż farsz, połącz brzegi i dokładnie dognieć palcami.
Gotowe pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie mniej więcej 3 minuty, licząc czas od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.