Pierogi z soczewicą i pieczarkami

Czy jest coś pyszniejszego w święta niż pierogi? Poznaj wegańską, pyszną wersję tego tradycyjnego dania. Pierogi z soczewicą z pieczarkami to potrawa, którą raz zrobisz – będziesz do niej wracać!

Wartość odżywcza 1 porcji (7 pierogów)
  • 444,3 kcal
  • 15,4 g białka
  • 13,1 g tłuszczu
  • 64,4 g węgl.

Składniki na około 40 pierogów:

CIASTO NA PIEROGI:

  • Mąka pszenna 3⅓ szklanki (400 g)
  • Olej/oliwa 6 łyżek (60 g)
  • Woda gorąca ok. ⅔ szklanki (160 g)
  • Sól ½ łyżeczki (3 g)

FARSZ:

  • Soczewica zielona, sucha niecała szklanka (150 g)
  • Pieczarki 1 opakowanie (500 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Olej/oliwa 1 łyżka (10 g)
  • Przyprawy: sól i pieprz

Wykonanie

Przygotuj farsz:

Ugotuj zieloną soczewicę (możesz użyć też ugotowaną już soczewicę lub z puszki, będzie to 300 g soczewicy). Obierz pieczarki i cebulę, pokrój i podsmaż na mniej więcej 1 łyżce oleju. Ugotowaną soczewicę zblenduj z pieczarkami, cebulą, solą i pieprzem.

Przygotuj ciasto na pierogi:

Mąkę wymieszaj z solą. Do wody wlej olej i stopniowo dodawaj do mąki, zagniatając ciasto i kontrolując konsystencję. Jeśli wyjdzie zbyt lepiące, dodaj więcej mąki, jeśli zbyt twarde – dodaj więcej wody. Zagnieć ciasto. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wytnij szklanką kółka z ciasta. Na środek kółka nałóż farsz, połącz brzegi i dokładnie dognieć palcami.

Gotowe pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie mniej więcej 3 minuty, licząc czas od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz