Pierogi z ciecierzycą
Jakie są Twoje ulubione smaki świąt? Dla mnie pierogi to must-have na świątecznym stole! Pierogi z ciecierzycą, to jedna z pyszniejszych wegańskich propozycji, które możesz postawić, jako jedną z potraw! Poznaj wegańską, pyszną wersję tego tradycyjnego dania.
- Tagi: obiad, pierogi, przepisy świąteczne, święta, wegańskie
- Czas przygotowania: ok. 1 godzina
474,4 kcal
13,5 g białka
15,8 g tłuszczu
63,8 g węgl.
Składniki na około 20 pierogów
CIASTO NA PIEROGI:
- Mąka pszenna 1⅔ szklanki (200 g)
- Olej/oliwa 3 łyżek (30 g)
- Woda gorąca ⅓ szklanki (80 g)
- Sól szczypta
FARSZ:
- Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki/słoika) 1 puszka (240 g)
- Pomidory suszone 4 sztuki (60 g)
- Czosnek granulowany 1 łyżeczka (5 g)
Wykonanie
Przygotuj ciasto na pierogi:
Mąkę wymieszaj z solą. Do wody wlej olej i stopniowo dodawaj do mąki, zagniatając ciasto. Jeśli wyjdzie zbyt lepiące, dodaj więcej mąki, jeśli zbyt twarde – dodaj więcej wody. Zagnieć ciasto. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wytnij szklanką kółka z ciasta.
Przygotuj farsz:
Zblenduj opłukaną z zalewy ciecierzycę z suszonymi pomidorami i czosnkiem granulowanym.
Na środek kółka z ciasta nałóż farsz, połącz brzegi i dokładnie dognieć palcami.
Gotowe pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie mniej więcej 3 minuty, licząc czas od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.