Pierogi z ciecierzycą

Jakie są Twoje ulubione smaki świąt? Dla mnie pierogi to must-have na świątecznym stole! Pierogi z ciecierzycą, to jedna z pyszniejszych wegańskich propozycji, które możesz postawić, jako jedną z potraw! Poznaj wegańską, pyszną wersję tego tradycyjnego dania.

Wartość odżywcza 1 porcji (7 pierogów)

474,4 kcal
13,5 g białka
15,8 g tłuszczu
63,8 g węgl.

Składniki na około 20 pierogów

CIASTO NA PIEROGI:

  • Mąka pszenna 1⅔ szklanki (200 g)
  • Olej/oliwa 3 łyżek (30 g)
  • Woda gorąca ⅓ szklanki (80 g)
  • Sól szczypta

FARSZ:

  • Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki/słoika) 1 puszka (240 g)
  • Pomidory suszone 4 sztuki (60 g)
  • Czosnek granulowany 1 łyżeczka (5 g)

Wykonanie

Przygotuj ciasto na pierogi:

Mąkę wymieszaj z solą. Do wody wlej olej i stopniowo dodawaj do mąki, zagniatając ciasto. Jeśli wyjdzie zbyt lepiące, dodaj więcej mąki, jeśli zbyt twarde – dodaj więcej wody. Zagnieć ciasto. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wytnij szklanką kółka z ciasta.

Przygotuj farsz:

Zblenduj opłukaną z zalewy ciecierzycę z suszonymi pomidorami i czosnkiem granulowanym.

Na środek kółka z ciasta nałóż farsz, połącz brzegi i dokładnie dognieć palcami.

Gotowe pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie mniej więcej 3 minuty, licząc czas od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz