Pieczone warzywa curry (ekspresowy wegański obiad)

Nie masz pomysłu na obiad? Pieczone warzywa curry będą szybką i odżywczą opcją. Delikatne i kremowe, z nutką orientalnego curry. W dodatku robią się (prawie) same 😉

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 487.7 kcal
  • 22 g białka
  • 20.4 g tłuszczu
  • 51.7 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • Włoszczyzna (mrożona) – 4 duże garści (400 g)
  • Mleczko kokosowe – 5 łyżek (100 g)
  • Curry – 1 łyżeczka (5 g)
  • Tofu wędzone – 1⅕ kostki (220 g)
  • Ryż (suchy) – 6¾ łyżki (100 g)
  • Opcjonalnie: kolendra – 1 garstka (10 g)

Wykonanie

  1. Nagrzej piekarnik do 200°C.
  2. Tofu pokrój w kostkę.
  3. Na blaszce wymieszaj mrożone warzywa z mleczkiem kokosowym, przyprawą curry i pokrojonym w kostkę tofu. 
  4. Piecz razem około 15-20 minut (aż warzywa się się zarumienią). 
  5. W tym czasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
  6. Danie podawaj posypane kolendrą (opcjonalnie).

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz