Pieczone warzywa curry (ekspresowy wegański obiad)
Nie masz pomysłu na obiad? Pieczone warzywa curry będą szybką i odżywczą opcją. Delikatne i kremowe, z nutką orientalnego curry. W dodatku robią się (prawie) same 😉
- Tagi: danie obiadowe, na obiad, na wytrawnie, przeciwzapalne, ryż, warzywa, wegańskie, zapiekane, zdrowe
- Czas przygotowania: 20 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 487.7 kcal
- 22 g białka
- 20.4 g tłuszczu
- 51.7 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Włoszczyzna (mrożona) – 4 duże garści (400 g)
- Mleczko kokosowe – 5 łyżek (100 g)
- Curry – 1 łyżeczka (5 g)
- Tofu wędzone – 1⅕ kostki (220 g)
- Ryż (suchy) – 6¾ łyżki (100 g)
- Opcjonalnie: kolendra – 1 garstka (10 g)
Wykonanie
- Nagrzej piekarnik do 200°C.
- Tofu pokrój w kostkę.
- Na blaszce wymieszaj mrożone warzywa z mleczkiem kokosowym, przyprawą curry i pokrojonym w kostkę tofu.
- Piecz razem około 15-20 minut (aż warzywa się się zarumienią).
- W tym czasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
- Danie podawaj posypane kolendrą (opcjonalnie).