Pieczone pomidory z tofu
Czasami przychodzi taki czas, że ciężko nam się zmobilizować do gotowania. Jednak przepis na pieczone pomidory z tofu, to ekspresowa alternatywa na czas, kiedy nie masz siły na gotowanie, a wymyślenie zdrowego posiłku to nie lada wyzwanie.
- Tagi: dla zabieganych, gdy nie chce ci się gotować, lunch, na wytrawnie, przekąska, tofu, warzywa, wegańskie
- Czas przygotowania: 25 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 358,3 kcal
- 17 g białka
- 18,2 g tłuszczu
- 27,9 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Pomidory 2 średnie sztuki (300 g)
- Tofu wędzone (lub naturalne) ½ sztuki (90 g)
- Cebula ¼ sztuki (25 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
- Oregano ½ łyżeczki
- Czosnek granulowany ½ łyżeczki
- Sól szczypta
- Chleb 1 kromka (35 g)
Wykonanie
- Nagrzej piekarnik do 180 st.
- Pokrój pomidory w dużą kostkę lub półksiężyce. Pokrój tofu w kostkę, cebulę w piórka lub kostkę.
- Przełóż wszystko na blaszkę, wymieszaj z oliwą i przyprawami.
- Przełóż do piekarnika i piecz ok. 20 min (jeśli masz twardsze pomidory to 25 min).
- Podawaj z chlebem.