Pieczone pomidory z tofu

Czasami przychodzi taki czas, że ciężko nam się zmobilizować do gotowania. Jednak przepis na pieczone pomidory z tofu, to ekspresowa alternatywa na czas, kiedy nie masz siły na gotowanie, a wymyślenie zdrowego posiłku to nie lada wyzwanie.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 358,3 kcal
  • 17 g białka
  • 18,2 g tłuszczu
  • 27,9 g węglowodanów
Previous slide
Next slide

Składniki na 1 porcję:

  • Pomidory 2 średnie sztuki (300 g)
  • Tofu wędzone (lub naturalne) ½ sztuki (90 g)
  • Cebula ¼ sztuki (25 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Oregano ½ łyżeczki
  • Czosnek granulowany ½ łyżeczki
  • Sól szczypta
  • Chleb 1 kromka (35 g)

Wykonanie

  1. Nagrzej piekarnik do 180 st.
  2. Pokrój pomidory w dużą kostkę lub półksiężyce. Pokrój tofu w kostkę, cebulę w piórka lub kostkę.
  3. Przełóż wszystko na blaszkę, wymieszaj z oliwą i przyprawami.
  4. Przełóż do piekarnika i piecz ok. 20 min (jeśli masz twardsze pomidory to 25 min).
  5. Podawaj z chlebem.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz