Pieczone pieczarki z kluskami

Szukasz dania, które przygotujesz w kilka chwil, a nasyci Cię na długi dzień? Pieczone pieczarki z kluskami będą świetnym rozwiązaniem. To danie pełne warzyw i białka. Pieczone pieczarki nadają mu wspaniałego aromatu.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 430.2 kcal
  • 16.8 g białka
  • 12.8 g tłuszczu
  • 53.9 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • Pieczarki 15 sztuk (300 g)
  • Cebula½ sztuki (50 g)
  • Cukinia 1 sztuka (200 g)
  • Mleczko kokosowe 4 łyżki (80 g)
  • Ciecierzyca/fasola (gotowana/ze słoiczka) 12 łyżek (240 g)
  • Czosnek granulowany 1 łyżeczka (5 g)
  • Pieprz ⅓ łyżeczki (2 g)
  • Sól 2 szczypty (2 g)
  • Kluski śląskie (gotowe)/gnocchi 180 g

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Pokrój pieczarki, cukinię i cebulę, wrzuć na blaszkę.
  3. Dodaj mleczko kokosowe, opłukane z zalewy warzywa i przyprawy. Wymieszaj i piecz około 15 min.
  4. W tym czasie ugotuj kluski. Możesz też zamienić je na makaron.
  5. Upieczone pieczarki i warzywa podawaj z kluskami.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz