Pieczone pieczarki z kluskami
Szukasz dania, które przygotujesz w kilka chwil, a nasyci Cię na długi dzień? Pieczone pieczarki z kluskami będą świetnym rozwiązaniem. To danie pełne warzyw i białka. Pieczone pieczarki nadają mu wspaniałego aromatu.
- Tagi: na wytrawnie, obiad, pieczarki, szybki obiad, warzywa, wegańskie, zdrowe
- Czas przygotowania: 20 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 430.2 kcal
- 16.8 g białka
- 12.8 g tłuszczu
- 53.9 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Pieczarki 15 sztuk (300 g)
- Cebula½ sztuki (50 g)
- Cukinia 1 sztuka (200 g)
- Mleczko kokosowe 4 łyżki (80 g)
- Ciecierzyca/fasola (gotowana/ze słoiczka) 12 łyżek (240 g)
- Czosnek granulowany 1 łyżeczka (5 g)
- Pieprz ⅓ łyżeczki (2 g)
- Sól 2 szczypty (2 g)
- Kluski śląskie (gotowe)/gnocchi 180 g
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Pokrój pieczarki, cukinię i cebulę, wrzuć na blaszkę.
- Dodaj mleczko kokosowe, opłukane z zalewy warzywa i przyprawy. Wymieszaj i piecz około 15 min.
- W tym czasie ugotuj kluski. Możesz też zamienić je na makaron.
- Upieczone pieczarki i warzywa podawaj z kluskami.