Pieczone buraczano-brokułowe

Szukasz sposobu na szybki posiłek, przy którym nie napracujesz się dużo? Spróbuj pieczone buraczano-brokułowe! W parze z ulubioną kaszą stworzą pożywny obiad.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 599.7 kcal
  • 23.1 g białka
  • 19.2 g tłuszczu
  • 75.6 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • Buraki, ugotowane – 2 sztuki (200 g)
  • Brokuł – 2 garście (250 g)
  • Cebula – ½ sztuki (50 g)
  • Mleczko kokosowe – 6 łyżek (120 g)
  • Curry – 1 łyżeczka (5 g)
  • Ciecierzyca (w zalewie) – 12 łyżek (240 g)
  • Kasza jaglana – około 9 łyżek (120 g)
  • Zielenina – 2 garście (50 g)

Wykonanie

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Pokrój buraki i cebulę w kostkę, a brokuł rozdziel na małe różyczki.
  3. Przełóż warzywa na blaszkę, dodaj przyprawę curry, mleczko kokosowe i wymieszaj.
  4. Piecz ok. 15-20 min (aż warzywa się zarumienią).
  5. W tym czasie ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.
  6. Upieczone warzywa wymieszaj z opłukaną z zalewy ciecierzycą.
  7. Całość podawaj z kaszą na zieleninie.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz