Pieczone buraczano-brokułowe
Szukasz sposobu na szybki posiłek, przy którym nie napracujesz się dużo? Spróbuj pieczone buraczano-brokułowe! W parze z ulubioną kaszą stworzą pożywny obiad.
- Tagi: brokuły, buraki, danie obiadowe, na obiad, na wytrawnie, przeciwzapalne, warzywa, wegańskie, zapiekane, zapiekanka, zdrowe
- Czas przygotowania: 25 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 599.7 kcal
- 23.1 g białka
- 19.2 g tłuszczu
- 75.6 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Buraki, ugotowane – 2 sztuki (200 g)
- Brokuł – 2 garście (250 g)
- Cebula – ½ sztuki (50 g)
- Mleczko kokosowe – 6 łyżek (120 g)
- Curry – 1 łyżeczka (5 g)
- Ciecierzyca (w zalewie) – 12 łyżek (240 g)
- Kasza jaglana – około 9 łyżek (120 g)
- Zielenina – 2 garście (50 g)
Wykonanie
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Pokrój buraki i cebulę w kostkę, a brokuł rozdziel na małe różyczki.
- Przełóż warzywa na blaszkę, dodaj przyprawę curry, mleczko kokosowe i wymieszaj.
- Piecz ok. 15-20 min (aż warzywa się zarumienią).
- W tym czasie ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.
- Upieczone warzywa wymieszaj z opłukaną z zalewy ciecierzycą.
- Całość podawaj z kaszą na zieleninie.