Pesto groszkowe
Pesto groszkowe to prosty przepis, który możesz wykorzystać w swojej kuchni na wiele sposobów. Będzie świetnym dodatkiem do makaronu, ale sprawdzi się również np. we wrapach. Wyczarujesz je w kilka minut i potrzebujesz do tego tylko blendera. Sprawdza się na zimno i na ciepło.
- Tagi: groszek, meal prep, na wynos, na wytrawnie, obiad, obiad i kolacja, pesto zielony groszek, szybki obiad, warzywa, wegańskie, zdrowe
- Czas przygotowania: 5 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 117.8 kcal
- 3.8 g białka
- 7.8 g tłuszczu
- 6.6 g węglowodanów
Składniki na 4 porcje:
- Groszek zielony, mrożony 1⅓ szklanki (200 g)
- Sałata 3 garście (75 g)
- Czosnek 2 ząbki (10 g)
- Sól ½ łyżeczki (3 g)
- Pieprz ½ łyżeczki (3 g)
- Oliwa 3 łyżki (30 g)
- Woda 5 łyżek (75 g)
Wykonanie
- Groszek rozmroź w rondelku lub mikrofali.
- Przełóż go do pojemnika blendera i dodaj opłukaną sałatę.
- Wrzuć przyprawy.
- Całość zalej oliwą i wodą.
Zblenduj wszystko na gładką pastę.