Pesto groszkowe

Pesto groszkowe to prosty przepis, który możesz wykorzystać w swojej kuchni na wiele sposobów. Będzie świetnym dodatkiem do makaronu, ale sprawdzi się również np. we wrapach. Wyczarujesz je w kilka minut i potrzebujesz do tego tylko blendera. Sprawdza się na zimno i na ciepło.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 117.8 kcal
  • 3.8 g białka
  • 7.8 g tłuszczu
  • 6.6 g węglowodanów

Składniki na 4 porcje:

  • Groszek zielony, mrożony 1⅓ szklanki (200 g)
  • Sałata 3 garście (75 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Sól ½ łyżeczki (3 g)
  • Pieprz ½ łyżeczki (3 g)
  • Oliwa 3 łyżki (30 g)
  • Woda 5 łyżek (75 g)

Wykonanie

  1. Groszek rozmroź w rondelku lub mikrofali.
  2. Przełóż go do pojemnika blendera i dodaj opłukaną sałatę.
  3. Wrzuć przyprawy.
  4. Całość zalej oliwą i wodą.
    Zblenduj wszystko na gładką pastę.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz