Orzechowe ziemniaki z fasolką

Orzechowe ziemniaki z fasolką? Może brzmi to jak oksymoron, ale smakuje obłędnie! Koniecznie zaopatrz się w młode ziemniaczki, świeżą, zieloną fasolkę i wypróbuj ten zdrowy i szybki obiad. Jest prosty i tani, świetnie nada się też na wynos, a dzięki dużej ilości warzyw i roślinnych źródeł białka nasyci Cię na dłużej. Wypróbujesz?

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 684,7 kcal
  • 27,2 g białka
  • 24,3 g tłuszczu
  • 77,1 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Ziemniaki, młode 4 sztuki (280 g)
  • Fasolka szparagowa, świeża lub mrożona 2 garści (200 g)
  • Masło orzechowe 1 łyżka (30 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżka (10 g)
  • Sól szczypta
  • Papryka wędzona ½ łyżeczki (2 g)
  • Oliwa 1 łyżeczka (5 g)
  • Ciecierzyca 5 łyżek (100 g)
  • Szczypiorek 2 łyżki (20 g)
  • Rzodkiewka 4 szt. (60 g)
  • Roszponka 1 garść (20 g)

Wykonanie

  1. Ziemniaki obierz lub umyj i pokrój na ćwiartki lub ósemki.
  2. Wrzuć do gorącej wody i gotuj ok. 5 min, po tym czasie dodaj fasolkę szparagową i gotuj razem ok. 10 min aż ziemniaki zmiękną (jeśli masz świeżą zieloną fasolkę, możesz wrzucić ją wcześniej – gotuje się najdłużej, jeśli masz starsze ziemniaki gotuj je same 10 min, a po tym czasie dodaj fasolę – starsze ziemniaki gotują się dłużej).
  3. Wymieszaj masło orzechowe, sok z cytryny, sól, paprykę wędzoną, oliwę i 3 łyżki wody.
  4. Ciecierzycę odsącz z zalewy. Pokrój rzodkiewkę i szczypiorek. Odcedź ziemniaki i fasolę, wymieszaj z sosem orzechowym i wszystkimi warzywami.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz