Orzechowe ziemniaki z fasolką
Orzechowe ziemniaki z fasolką? Może brzmi to jak oksymoron, ale smakuje obłędnie! Koniecznie zaopatrz się w młode ziemniaczki, świeżą, zieloną fasolkę i wypróbuj ten zdrowy i szybki obiad. Jest prosty i tani, świetnie nada się też na wynos, a dzięki dużej ilości warzyw i roślinnych źródeł białka nasyci Cię na dłużej. Wypróbujesz?
Wartość odżywcza 1 porcji
- 684,7 kcal
- 27,2 g białka
- 24,3 g tłuszczu
- 77,1 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Ziemniaki, młode 4 sztuki (280 g)
- Fasolka szparagowa, świeża lub mrożona 2 garści (200 g)
- Masło orzechowe 1 łyżka (30 g)
- Sok z cytryny 1 łyżka (10 g)
- Sól szczypta
- Papryka wędzona ½ łyżeczki (2 g)
- Oliwa 1 łyżeczka (5 g)
- Ciecierzyca 5 łyżek (100 g)
- Szczypiorek 2 łyżki (20 g)
- Rzodkiewka 4 szt. (60 g)
- Roszponka 1 garść (20 g)
Wykonanie
- Ziemniaki obierz lub umyj i pokrój na ćwiartki lub ósemki.
- Wrzuć do gorącej wody i gotuj ok. 5 min, po tym czasie dodaj fasolkę szparagową i gotuj razem ok. 10 min aż ziemniaki zmiękną (jeśli masz świeżą zieloną fasolkę, możesz wrzucić ją wcześniej – gotuje się najdłużej, jeśli masz starsze ziemniaki gotuj je same 10 min, a po tym czasie dodaj fasolę – starsze ziemniaki gotują się dłużej).
- Wymieszaj masło orzechowe, sok z cytryny, sól, paprykę wędzoną, oliwę i 3 łyżki wody.
- Ciecierzycę odsącz z zalewy. Pokrój rzodkiewkę i szczypiorek. Odcedź ziemniaki i fasolę, wymieszaj z sosem orzechowym i wszystkimi warzywami.