Onigirazu wegańska kanapka sushi
Niebanalny, ale smaczny przepis na obiad? Spróbuj onigirazu! Ta wegańska kanapka sushi zachwyca ciekawą formą, pięknym wyglądem i smakiem. Jeśli jesteś fanką kuchni azjatyckiej, koniecznie wypróbuj tego przepisu.
- Tagi: kanapka, na wytrawnie, nori, obiad, ryż, szybki obiad, warzywa, wegańskie
- Czas przygotowania: 25 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 458.4 kcal
- 31.1 g białka
- 19 g tłuszczu
- 38.2 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Tofu – 1 opakowanie (180 g)
- Sos sojowy – 1 łyżka (10 g)
- Imbir suszony – ½ łyżeczki (3 g)
- Olej – ½ łyżki (5 g)
- Marchew – 1 sztuka (45 g)
- Ogórek – 1 sztuka (40 g)
- Kapusta – 1 liść (50 g)
- Szpinak – 1 mała garść (20 g)
- Majonez (u mnie mniej kaloryczny) – ¾ łyżeczki (10 g)
- Sok z cytryny – 1 łyżka (10 g)
- Chilli w proszku – 1 szczypta (1 g)
- Mleko sojowe/woda – 1 łyżka (15 g)
- Nori – 3 arkusze (9 g)
Opcjonalnie
Papier ryżowy 3 arkusze
Wykonanie
- Przepłucz suchy ryż na sitku, zalej woda i gotuj aż zmięknie.
- Pokrój tofu w plastry. Wymieszaj z sosem sojowym, imbirem i olejem. Podsmaż na patelni z obu stron.
- Pokrój/zetrzyj warzywa (dowolnie, byleby były drobno pokrojone).
- Wymieszaj majonez z sokiem z cytryny, odrobiną mleka i chilli.
- Odcedź gotowy ryż.
- Na talerzu połóż arkusz nori. Na środek wyłóż ryż, formując kwadrat o boku około 2 cm. Na ryż rozłóż sos z majonezu, podsmażone tofu i warzywa. Złóż boki do środka tak, by się połączyły.
- Całość zawiń w folie lub w namoczony w wodzie papier ryżowy (mocz go w talerzu z wodą, aż zrobi się plastyczny).