Onigirazu wegańska kanapka sushi

Niebanalny, ale smaczny przepis na obiad? Spróbuj onigirazu! Ta wegańska kanapka sushi zachwyca ciekawą formą, pięknym wyglądem i smakiem. Jeśli jesteś fanką kuchni azjatyckiej, koniecznie wypróbuj tego przepisu.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 458.4 kcal
  • 31.1 g białka
  • 19 g tłuszczu
  • 38.2 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • Tofu – 1 opakowanie (180 g)
  • Sos sojowy – 1 łyżka (10 g)
  • Imbir suszony – ½ łyżeczki (3 g)
  • Olej – ½ łyżki (5 g)
  • Marchew – 1 sztuka (45 g)
  • Ogórek – 1 sztuka (40 g)
  • Kapusta – 1 liść (50 g)
  • Szpinak – 1 mała garść (20 g)
  • Majonez (u mnie mniej kaloryczny) –  ¾ łyżeczki (10 g)
  • Sok z cytryny – 1 łyżka (10 g)
  • Chilli w proszku – 1 szczypta (1 g)
  • Mleko sojowe/woda – 1 łyżka (15 g)
  • Nori – 3 arkusze (9 g)

Opcjonalnie

  • Papier ryżowy 3 arkusze

Wykonanie

  1. Przepłucz suchy ryż na sitku, zalej woda i gotuj aż zmięknie.
  2. Pokrój tofu w plastry. Wymieszaj z sosem sojowym, imbirem i olejem. Podsmaż na patelni z obu stron.
  3. Pokrój/zetrzyj warzywa (dowolnie, byleby były drobno pokrojone).
  4. Wymieszaj majonez z sokiem z cytryny, odrobiną mleka i chilli.
  5. Odcedź gotowy ryż.
  6. Na talerzu połóż arkusz nori. Na środek wyłóż ryż, formując kwadrat o boku około 2 cm. Na ryż rozłóż sos z majonezu, podsmażone tofu i warzywa. Złóż boki do środka tak, by się połączyły. 
  7. Całość zawiń w folie lub w namoczony w wodzie papier ryżowy (mocz go w talerzu z wodą, aż zrobi się plastyczny).

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz