Nuggetsy z kalafiora i tofu

Pieczone warzywa śródziemnomorskie to doskonały pomysł na szybki obiad. Całość jest też mega odżywcza i prosta w przygotowaniu!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 475.9 kcal
  • 29.9 g białka
  • 15.6 g tłuszczu
  • 45.1 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Mąka pszenna pełnoziarnista – ⅓ szklanka (około 50g)
  • Mleko (u mnie sojowe niesłodzone) – około ⅓ szklanki (100g)
  • Olej – 1 łyżeczka (5g)
  • Sól – 1 szczypta (1 g)
  • Czosnek granulowany – ½ łyżeczki (2 g)
  • Papryka wędzona – ⅔ łyżeczki (3 g)
  • Bułka tarta lub pokruszone płatki kukurydziane (opcjonalnie) – 1 łyżka (8 g)
  • Kalafior – ¼ główki (150 g)
  • Tofu – ⅔ kostki (120 g)

Dodatkowo:

  • Zielenina – 1 większa garść (30 g)
  • Pomidor – 1 sztuka (100 g)

Wykonanie

  1. Jeśli przygotowujesz nuggetsy w piekarniku włącz nagrzej go do 180 stopni (najlepiej na termoobieg).
  2. Wymieszaj mąkę, z mlekiem, olejem i przyprawami. Połam kalafior na małe różyczki, a tofu na mniejszej kawałki (około 1-2 cm).
  3. Wymieszaj tofu i kalafior w naleśnikowej masie. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem lub do airfryera – posyp opcjonalnie bułką tartą i piecz – w piekarniku około 35-40 minut, w airfryerze  około 15 minut – aż się zarumienią. W połowie czasu przemieszaj.
  4. Podawaj na talerzu wyłożonym zieleniną i pokrojonym pomidorem.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz