Nuggetsy z kalafiora i tofu
Pieczone warzywa śródziemnomorskie to doskonały pomysł na szybki obiad. Całość jest też mega odżywcza i prosta w przygotowaniu!
- Tagi: danie obiadowe, kalafior, na obiad, na szybko, na wytrawnie, nuggetsy, szybki obiad, warzywa, wegańskie, zdrowe
- Czas przygotowania: 10 min pracy + 15/45 min pieczenia
Wartość odżywcza 1 porcji
- 475.9 kcal
- 29.9 g białka
- 15.6 g tłuszczu
- 45.1 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Mąka pszenna pełnoziarnista – ⅓ szklanka (około 50g)
- Mleko (u mnie sojowe niesłodzone) – około ⅓ szklanki (100g)
- Olej – 1 łyżeczka (5g)
- Sól – 1 szczypta (1 g)
- Czosnek granulowany – ½ łyżeczki (2 g)
- Papryka wędzona – ⅔ łyżeczki (3 g)
- Bułka tarta lub pokruszone płatki kukurydziane (opcjonalnie) – 1 łyżka (8 g)
- Kalafior – ¼ główki (150 g)
- Tofu – ⅔ kostki (120 g)
Dodatkowo:
- Zielenina – 1 większa garść (30 g)
- Pomidor – 1 sztuka (100 g)
Wykonanie
- Jeśli przygotowujesz nuggetsy w piekarniku włącz nagrzej go do 180 stopni (najlepiej na termoobieg).
- Wymieszaj mąkę, z mlekiem, olejem i przyprawami. Połam kalafior na małe różyczki, a tofu na mniejszej kawałki (około 1-2 cm).
- Wymieszaj tofu i kalafior w naleśnikowej masie. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem lub do airfryera – posyp opcjonalnie bułką tartą i piecz – w piekarniku około 35-40 minut, w airfryerze około 15 minut – aż się zarumienią. W połowie czasu przemieszaj.
- Podawaj na talerzu wyłożonym zieleniną i pokrojonym pomidorem.