Nocna owsianka z pękająca czekoladą

Szukasz pomysłu na proste, a przy tym niezwykle smaczne wegańskie śniadanie? Ta owsianka z pękającą czekoladą sprawdzi się idealnie. Zrobisz ją w kilka minut.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 448.3 kcal 
  • 14.5 g białka 
  • 19.2 g tłuszczu 
  • 45.9 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Płatki owsiane (błyskawiczne) – 4 łyżki (40 g)
  • Mleko sojowe – 3⁄5 szklanki (150 g) 
  • Jabłko – 1⁄2 sztuki (75 g) 
  • Cynamon – szczypta 
  • Masło orzechowe – 1 łyżeczka (15 g) 
  • Gorzka czekolada – 3 kostki (18 g) 
  • Cynamon – 1⁄2 łyżeczki (3 g)

Wykonanie

  1. W wąskim słoiczku lub szklance wymieszaj płatki owsiane z mlekiem i odstaw na czas przygotowania reszty składników.
  2. Jabłko pokrój w kostkę i przełóż do rondelka. Zalej je mniej więcej 2 łyżkami wody, dodaj szczyptę cynamonu i duś pod przykryciem około 3–4 minut.
  3. Jabłko wymieszaj z płatkami i mlekiem i na górę dodaj masło orzechowe.
  4. Czekoladę roztop w mikrofali lub kąpieli wodnej, a następnie wymieszaj ją z cynamonem (1⁄2 łyżeczki).
  5. Płynną czekoladą polej górę owsianki (tak aby pokryć całą jej powierzchnię).
  6. Całość odłóż do lodówki na noc.
  7. Gotową owsiankę zjedz, rozbijając łyżeczką powstałą warstwę czekoladową 🙂

 

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz