Nocna owsianka z pękająca czekoladą
Szukasz pomysłu na proste, a przy tym niezwykle smaczne wegańskie śniadanie? Ta owsianka z pękającą czekoladą sprawdzi się idealnie. Zrobisz ją w kilka minut.
- Tagi: czekolada, danie wegańskie, drugie śniadanie, na szybko, owsianka, śniadania, śniadanie, wege
- Czas przygotowania: 10 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 448.3 kcal
- 14.5 g białka
- 19.2 g tłuszczu
- 45.9 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Płatki owsiane (błyskawiczne) – 4 łyżki (40 g)
- Mleko sojowe – 3⁄5 szklanki (150 g)
- Jabłko – 1⁄2 sztuki (75 g)
- Cynamon – szczypta
- Masło orzechowe – 1 łyżeczka (15 g)
- Gorzka czekolada – 3 kostki (18 g)
- Cynamon – 1⁄2 łyżeczki (3 g)
Wykonanie
- W wąskim słoiczku lub szklance wymieszaj płatki owsiane z mlekiem i odstaw na czas przygotowania reszty składników.
- Jabłko pokrój w kostkę i przełóż do rondelka. Zalej je mniej więcej 2 łyżkami wody, dodaj szczyptę cynamonu i duś pod przykryciem około 3–4 minut.
- Jabłko wymieszaj z płatkami i mlekiem i na górę dodaj masło orzechowe.
- Czekoladę roztop w mikrofali lub kąpieli wodnej, a następnie wymieszaj ją z cynamonem (1⁄2 łyżeczki).
- Płynną czekoladą polej górę owsianki (tak aby pokryć całą jej powierzchnię).
- Całość odłóż do lodówki na noc.
- Gotową owsiankę zjedz, rozbijając łyżeczką powstałą warstwę czekoladową 🙂