Kremowy sos grochowy z makaronem
Inflacja rośnie w zatrważającym tempie, dlatego przychodzę do Ciebie z idealnym przepisem na tani i zdrowy obiad! Poznaj przepis na cudowny kremowy sos grochowy z makaronem, który sprawi, że zjesz mega smaczny, sycący i niedrogi obiad!
Wartość odżywcza 1 porcji
- 505,9 kcal
- 19,8 g białka
- 12,5 g tłuszczu
- 71,2 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Groch łuskany, połówki (suchy) 6 łyżek (80 g)
- Marchewka 1 duża sztuka (100 g)
- Makaron świderki (suchy) 130 g
- Cebula ⅔ sztuki (70 g)
- Olej rzepakowy 2 łyżki (20 g)
- Liść laurowy 3 liski
- Ziele angielskie 3 sztuki
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra chili – po 1 lub 2 szczypty
- Papryka wędzona 1 łyżeczka (5 g)
- Sałata masłowa 3 liście (50 g)
Wykonanie
- Zalej groch woda i gotuj na średnim ogniu ok. 40 minut (aż zmięknie).
- Pokrój marchewkę na większe kawałki i gotuj w osobnym garnku aż zmięknie (ok. 35 minut).
- W tym czasie ugotuj makaron.
- Pokrój cebulę i podsmaż ją na oleju z zielem angielskim i liściem laurowym (po podsmażaniu wyjmij ziele i liście).
- Ugotowany groch odsącz z wody, następnie zblenduj z ugotowaną marchewką, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem, papryką ostrą i papryką wędzoną (do sosu dodaj też odrobinę wody z ugotowanej marchewki).
- Podawaj z makaronem i sałatą.