Kremowy sos grochowy z makaronem

Inflacja rośnie w zatrważającym tempie, dlatego przychodzę do Ciebie z idealnym przepisem na tani i zdrowy obiad! Poznaj przepis na cudowny kremowy sos grochowy z makaronem, który sprawi, że zjesz mega smaczny, sycący i niedrogi obiad!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 505,9 kcal
  • 19,8 g białka
  • 12,5 g tłuszczu
  • 71,2 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • Groch łuskany, połówki (suchy) 6 łyżek (80 g)
  • Marchewka 1 duża sztuka (100 g)
  • Makaron świderki (suchy) 130 g
  • Cebula ⅔ sztuki (70 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 g)
  • Liść laurowy 3 liski
  • Ziele angielskie 3 sztuki
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra chili – po 1 lub 2 szczypty
  • Papryka wędzona 1 łyżeczka (5 g)
  • Sałata masłowa 3 liście (50 g)

Wykonanie

  1. Zalej groch woda i gotuj na średnim ogniu ok. 40 minut (aż zmięknie).
  2. Pokrój marchewkę na większe kawałki i gotuj w osobnym garnku aż zmięknie (ok. 35 minut).
  3. W tym czasie ugotuj makaron.
  4. Pokrój cebulę i podsmaż ją na oleju z zielem angielskim i liściem laurowym (po podsmażaniu wyjmij ziele i liście).
  5. Ugotowany groch odsącz z wody, następnie zblenduj z ugotowaną marchewką, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem, papryką ostrą i papryką wędzoną (do sosu dodaj też odrobinę wody z ugotowanej marchewki).
  6. Podawaj z makaronem i sałatą.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz