Kokosowy kalafior z ciecierzycą

Ekspresowy przepis na przepyszny wegański obiad – kokosowy kalafior z ciecierzycą. Do przygotowania w zaledwie kilka minut, później kwestia odczekania na czas pieczenia. W tym czasie możesz ogarnąć rzeczy, na które nie miałaś ostatnio czasu, albo po prostu odpocząć. 🙂

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 595 kcal
  • 26,3 g białka
  • 26 g tłuszczu
  • 59,4 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Kalafior kilka różyczek (180 g)
  • Mleczko kokosowe ok. 3 łyżki (70 g)
  • Ciecierzyca (ze słoiczka lub z puszki) 5 łyżek (100 g)

Opcjonalnie:

  • kawałek tofu naturalnego
  • Przyprawa curry 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Tortilla 1 sztuka (60 g)

Wykonanie

Nagrzej piekarnik do 180 st. Pokrój kalafiora na małe różyczki i przełóż na blaszkę. Dodaj opłukaną ciecierzycę (możesz dodać też opcjonalnie kawałek tofu), mleczko kokosowe, curry i wymieszaj dokładnie całość. Piecz ok. 20 minut. Podawaj z tortillą.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz