Kokosowy kalafior z ciecierzycą
Ekspresowy przepis na przepyszny wegański obiad – kokosowy kalafior z ciecierzycą. Do przygotowania w zaledwie kilka minut, później kwestia odczekania na czas pieczenia. W tym czasie możesz ogarnąć rzeczy, na które nie miałaś ostatnio czasu, albo po prostu odpocząć. 🙂
Wartość odżywcza 1 porcji
- 595 kcal
- 26,3 g białka
- 26 g tłuszczu
- 59,4 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Kalafior kilka różyczek (180 g)
- Mleczko kokosowe ok. 3 łyżki (70 g)
- Ciecierzyca (ze słoiczka lub z puszki) 5 łyżek (100 g)
Opcjonalnie:
- kawałek tofu naturalnego
- Przyprawa curry 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Tortilla 1 sztuka (60 g)
Wykonanie
Nagrzej piekarnik do 180 st. Pokrój kalafiora na małe różyczki i przełóż na blaszkę. Dodaj opłukaną ciecierzycę (możesz dodać też opcjonalnie kawałek tofu), mleczko kokosowe, curry i wymieszaj dokładnie całość. Piecz ok. 20 minut. Podawaj z tortillą.