Kluski śląskie z bobem
Szybki, wiosenny i sycący obiad pełen roślinnego białka czeka na Ciebie w tym przepisie! Kluski śląskie z bobem, to bezmięsne danie, które przyrządzisz już w kilkanaście minut. Tak zbilansowany obiad nasyci Cię na dłużej, dlatego świetnie nada się również jeśli jesteś na redukcji. Smacznego!
- Tagi: na wytrawnie, obiad, warzywa, wegańskie, zdrowe
- Czas przygotowania: 20 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 422 kcal
- 22,1 g białka
- 17,5 g tłuszczu
- 39,8 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Kluski śląskie, mrożone 4 sztuki (80 g)
- Bób, świeży lub mrożony 1½ garści (100 g)
- Tofu wędzone ½ kostki (90 g)
- Oliwa 1 łyżka (10 g)
- Zielenina1 garść (20 g)
- Pomidor 1 duża sztuka (120 g)
- Sól szczypta
- Czosnek granulowany½ łyżeczki (3 g)
Wykonanie
- Wrzuć do gorącej wody bób, po 5 min dodaj kluski i gotuj jeszcze ok. 7 min (tyle, ile jest napisane na opakowaniu klusek).
- W tym czasie pokrój tofu wędzone w drobną kostkę i pomidor, jak lubisz.
- Odcedź bób i kluski.
- Przełóż je na rozgrzaną na patelni oliwę i podsmażaj ok. 5 min aż kluski się zarumienią.
- Podawaj z zieleniną i pomidorem.