Kluski śląskie z bobem

Szybki, wiosenny i sycący obiad pełen roślinnego białka czeka na Ciebie w tym przepisie! Kluski śląskie z bobem, to bezmięsne danie, które przyrządzisz już w kilkanaście minut. Tak zbilansowany obiad nasyci Cię na dłużej, dlatego świetnie nada się również jeśli jesteś na redukcji. Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 422 kcal
  • 22,1 g białka
  • 17,5 g tłuszczu
  • 39,8 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Kluski śląskie, mrożone 4 sztuki (80 g)
  • Bób, świeży lub mrożony 1½ garści (100 g)
  • Tofu wędzone ½ kostki (90 g)
  • Oliwa 1 łyżka (10 g)
  • Zielenina1 garść (20 g)
  • Pomidor 1 duża sztuka (120 g)
  • Sól szczypta
  • Czosnek granulowany½  łyżeczki (3 g)

Wykonanie

  1. Wrzuć do gorącej wody bób, po 5 min dodaj kluski i gotuj jeszcze ok. 7 min (tyle, ile jest napisane na opakowaniu klusek).
  2. W tym czasie pokrój tofu wędzone w drobną kostkę i pomidor, jak lubisz.
  3. Odcedź bób i kluski.
  4. Przełóż je na rozgrzaną na patelni oliwę i podsmażaj ok. 5 min aż kluski się zarumienią.
  5. Podawaj z zieleniną i pomidorem.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz