Kaszotto (wegański obiad z dużą ilością żelaza)
Kaszotto, które zawiera sporo białka i żelaza? To jest możliwe! Wypróbuj tego przepisu, w którym znajdziesz również fasolkę szparagową i białą fasolę. To obiad, który syci na długo.
Wartość odżywcza 1 porcji
- 494.1 kcal
- 23.4 g białka
- 10.2 g tłuszczu
- 68.8 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Kasza jaglana – 7¾ łyżki (100 g)
- Marchewka i groszek (mrożone) – 1⅓ szklanki (200 g)
- Fasolka szparagowa (mrożona) lub mieszanka chińska (mrożona) – 2 duże garście (200 g)
- Fasola biała (konserwowa) – 12 łyżek (240 g)
- Masło orzechowe – 2 łyżeczki (30 g)
- Sos sojowy – 2 łyżki (20 g)
- Czosnek granulowany – 1 łyżeczka (5 g)
Wykonanie
- Do garnka wsyp suchą kaszę, mrożonki i zalej około 1½ szklanki wody.
- Gotuj około 12-15 min, aż kasza zmięknie.
- Białą fasolę opłucz z zalewy.
- Dodaj masło orzechowe, sos sojowy, czosnek granulowany, fasolę i wymieszaj.