Kaszotto (wegański obiad z dużą ilością żelaza)

Kaszotto, które zawiera sporo białka i żelaza? To jest możliwe! Wypróbuj tego przepisu, w którym znajdziesz również fasolkę szparagową i białą fasolę. To obiad, który syci na długo.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 494.1 kcal
  • 23.4 g białka
  • 10.2 g tłuszczu
  • 68.8 g węglowodanów
  •  

Składniki na 2 porcje:

  • Kasza jaglana – 7¾ łyżki (100 g)
  • Marchewka i groszek (mrożone) – 1⅓ szklanki (200 g)
  • Fasolka szparagowa (mrożona) lub mieszanka chińska (mrożona) – 2 duże garście (200 g)
  • Fasola biała (konserwowa) – 12 łyżek (240 g)
  • Masło orzechowe – 2 łyżeczki (30 g)
  • Sos sojowy – 2 łyżki (20 g)
  • Czosnek granulowany – 1 łyżeczka (5 g)

Wykonanie

  1. Do garnka wsyp suchą kaszę, mrożonki i zalej około 1½ szklanki wody. 
  2. Gotuj około 12-15 min, aż kasza zmięknie. 
  3. Białą fasolę opłucz z zalewy.
  4. Dodaj masło orzechowe, sos sojowy, czosnek granulowany, fasolę i wymieszaj.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz