Kasza gryczana z pieczonymi pieczarkami

Kasza gryczana z pieczonymi pieczarkami to potrawa dla miłośników prostych i szybkich przepisów. Pieczarki skąpane w sosie sojowym idealnie dopełniają kaszę. Całość połączona z kwaskową kapustą i słonym tofu. Sprawdzi się latem i nie tylko.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 472.5 kcal
  • 30.9 g białka
  • 18.6 g tłuszczu
  • 39.9 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • Pieczarki 10 sztuk (200 g)
  • Tofu 1⅕ opakowania (220 g)
  • Sos sojowy 2 łyżki (20 g)
  • Oliwa 2 łyżki (20 g)
  • Czosnek granulowany 1 łyżeczka (5 g)
  • Kasza gryczana 5½ łyżki (70 g)
  • Bób 2 garści (150 g)
  • Fasolka szparagowa 1¾ garści (150 g)
  • Pomidor 1¾ sztuki (200 g)
  • Ogórek małosolny 1 ¾ sztuki (100 g)
  • Kapusta kiszona 1 szklanka (100 g)

Wykonanie

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
  2. Pokrój pieczarki i tofu w kostkę. 
  3. Wymieszaj je z sosem sojowym, oliwą, czosnkiem granulowanym i piecz około 20 minut. 
  4. Zacznij gotować kaszę (około 15 min). Ugotuj również bób i fasolkę szparagową (też ok 12-15 min). 
  5. Pokrój pomidory i ogórki małosolne w kostkę. 
  6. Pokrój kapustę kiszoną.
  7. Upieczone pieczarki i tofu, wymiesza z ugotowaną kaszą, odcedzoną fasolką szparagową, pomidorami i ogórkami. 
  8. Podawaj z bobem i kapustą kiszoną

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz