Kasza gryczana z pieczonymi pieczarkami
Kasza gryczana z pieczonymi pieczarkami to potrawa dla miłośników prostych i szybkich przepisów. Pieczarki skąpane w sosie sojowym idealnie dopełniają kaszę. Całość połączona z kwaskową kapustą i słonym tofu. Sprawdzi się latem i nie tylko.
- Tagi: kasza gryczana, na wytrawnie, obiad, obiad i kolacja, pieczarki, szybki obiad, warzywa, wegańskie, zdrowe
- Czas przygotowania: 25 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 472.5 kcal
- 30.9 g białka
- 18.6 g tłuszczu
- 39.9 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Pieczarki 10 sztuk (200 g)
- Tofu 1⅕ opakowania (220 g)
- Sos sojowy 2 łyżki (20 g)
- Oliwa 2 łyżki (20 g)
- Czosnek granulowany 1 łyżeczka (5 g)
- Kasza gryczana 5½ łyżki (70 g)
- Bób 2 garści (150 g)
- Fasolka szparagowa 1¾ garści (150 g)
- Pomidor 1¾ sztuki (200 g)
- Ogórek małosolny 1 ¾ sztuki (100 g)
- Kapusta kiszona 1 szklanka (100 g)
Wykonanie
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
- Pokrój pieczarki i tofu w kostkę.
- Wymieszaj je z sosem sojowym, oliwą, czosnkiem granulowanym i piecz około 20 minut.
- Zacznij gotować kaszę (około 15 min). Ugotuj również bób i fasolkę szparagową (też ok 12-15 min).
- Pokrój pomidory i ogórki małosolne w kostkę.
- Pokrój kapustę kiszoną.
- Upieczone pieczarki i tofu, wymiesza z ugotowaną kaszą, odcedzoną fasolką szparagową, pomidorami i ogórkami.
- Podawaj z bobem i kapustą kiszoną