Kasza gryczana z burakiem i pomidorem
Kiedy potrzebujesz wzmocnić odporność, warto zwrócić uwagę na to, co jesz. 🙂 Przychodzę z pyszną propozycją na szybki lunch: kasza gryczana z burakiem i pomidorem. Szybki przepis, który rozpieści Twoje kubki smakowe i zwiększy odporność.
Wartość odżywcza 1 porcji
- 458,2 kcal
- 22,8 g białka
- 17,7 g tłuszczu
- 48,6 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Kasza gryczana (sucha) 3 łyżki (40 g)
- Buraki, ugotowane 2 małe sztuki (190 g)
- Tofu wędzone ½ sztuki (90 g)
- Pomidory suszone 30 g
- Czosnek granulowany ½ łyżeczki
- Mielona papryka chili szczypta
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- Sos sojowy 1 łyżeczka (5 g)
- Pomidor 1 sztuka (120 g)
Wykonanie
- Ugotuj kasze gryczaną, w tym czasie pokrój ugotowanego buraka, tofu i pomidorki suszone.
- Wrzuć je na patelnie, posyp przyprawami i delikatnie podsmażaj (jeśli pomidorki są mało tłuste, możesz dodać jeszcze łyżeczkę oliwy). Dodaj ugotowaną kaszę, sos sojowy i grzej jeszcze minutę.
- Na koniec dodaj pokrojonego świeżego pomidora.