Kasza gryczana z burakiem i pomidorem

Kiedy potrzebujesz wzmocnić odporność, warto zwrócić uwagę na to, co jesz. 🙂 Przychodzę z pyszną propozycją na szybki lunch: kasza gryczana z burakiem i pomidorem. Szybki przepis, który rozpieści Twoje kubki smakowe i zwiększy odporność.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 458,2 kcal
  • 22,8 g białka
  • 17,7 g tłuszczu
  • 48,6 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Kasza gryczana (sucha) 3 łyżki (40 g)
  • Buraki, ugotowane 2 małe sztuki (190 g)
  • Tofu wędzone ½ sztuki (90 g)
  • Pomidory suszone 30 g
  • Czosnek granulowany ½ łyżeczki
  • Mielona papryka chili szczypta
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Sos sojowy 1 łyżeczka (5 g)
  • Pomidor 1 sztuka (120 g)

Wykonanie

  1. Ugotuj kasze gryczaną, w tym czasie pokrój ugotowanego buraka, tofu i pomidorki suszone.
  2. Wrzuć je na patelnie, posyp przyprawami i delikatnie podsmażaj (jeśli pomidorki są mało tłuste, możesz dodać jeszcze łyżeczkę oliwy). Dodaj ugotowaną kaszę, sos sojowy i grzej jeszcze minutę.
  3. Na koniec dodaj pokrojonego świeżego pomidora.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz