Kanapki z marynowanym tofu
Szukasz smacznej i ciekawej opcji na wykorzystanie tofu? Takiej, która nie tylko jest smaczna, ale również mega odżywcza? Koniecznie spróbuj kanapki z marynowanym tofu! Przygotujesz ją w kilka chwil z prostych składników. Sprawdzi się na śniadanie, lunch i kolację 😉
- Tagi: na wytrawnie, śniadanie, wegańskie, wysokobiałkowe
- Czas przygotowania: 5 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 491.3 kcal
- 19.6 g białka
- 21.7 g tłuszczu
- 50 g węglowodanów
SKŁADNIKI
Składniki na 1 porcję
- ½ kostki (90 g) tofu wędzonego
- 1 łyżeczka (5 g) oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki (3 g) papryki wędzonej
- ½ łyżeczki (3 g) czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka (5 g) sosu sojowego
- 1 łyżeczka (5 g) soku z cytryny
- 1 plaster (30 g) papryki konserwowej
- 1 garść (20 g) sałaty
- 1 mała sztuka (40 g) ogórka
- 3 sztuki (45 g) rzodkiewki
- 3 cienkie kromki (90 g) chleba
- 1 płaska łyżka (25 g) majonezu niskotłuszczowego (lub zwykłego)
PRZEPIS
Wykonanie
- Rozgrzej oliwę, wrzuć na nią pokrojone w plastry tofu, posyp je przyprawami, zalej sosem sojowym i sokiem z cytryny, wymieszaj. Podgrzewaj razem około 4 minuty.
- W tym czasie pokrój warzywa w plastry, posmaruj chleb majonezem, dodaj warzywa.
- Na górę wyłóż podsmażone tofu.