Kanapki z guacamole i kuminową ciecierzycą
Kanapki to idealne rozwiązanie zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Poznaj moje ulubione przepisy na mistrzowskie kanapki – w tym przypadku kanapki z guacamole i kuminową ciecierzycą. Zdrowe i mega smaczne przepisy, które przekonają nawet tych kanapkowych niejadków.
Wartość odżywcza 1 porcji
- 420,2 kcal
- 10,8 g białka
- 19,4 g tłuszczu
- 42,8 g węgl.
Składniki na 1 porcję
- Awokado ½ sztuki (70 g)
- Sok z limonki 1 łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
- Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki/słoiczka) 3½ łyżki (70 g)
- Oliwa 1 łyżeczka (5 g)
- Kumin ½ łyżeczki
- Papryka wędzona szczypta
- Sól szczypta
- Chleb żytni razowy 2 kromki (60 g)
- Papryka czerwona ⅓ sztuki (50 g)
Wykonanie
- Na patelni podgrzej na oliwie opłukaną z zalewy ciecierzyce posypana kuminem, solą i papryką wędzoną. Grzej aż trochę się zarumieni.
- Rozgnieć awokado z sokiem z limonki, czosnkiem, solą i pieprzem.
- Na kanapkę nałóż guacamole, ciecierzycę i pomidor lub paprykę.