Kanapki z guacamole i kuminową ciecierzycą

Kanapki to idealne rozwiązanie zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Poznaj moje ulubione przepisy na mistrzowskie kanapki – w tym przypadku kanapki z guacamole i kuminową ciecierzycą. Zdrowe i mega smaczne przepisy, które przekonają nawet tych kanapkowych niejadków.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 420,2 kcal
  • 10,8 g białka
  • 19,4 g tłuszczu
  • 42,8 g węgl.

Składniki na 1 porcję

  • Awokado ½ sztuki (70 g)
  • Sok z limonki 1 łyżka
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
  • Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki/słoiczka) 3½ łyżki (70 g)
  • Oliwa 1 łyżeczka (5 g)
  • Kumin ½ łyżeczki
  • Papryka wędzona szczypta
  • Sól szczypta
  • Chleb żytni razowy 2 kromki (60 g)
  • Papryka czerwona ⅓ sztuki (50 g)

Wykonanie

  1. Na patelni podgrzej na oliwie opłukaną z zalewy ciecierzyce posypana kuminem, solą i papryką wędzoną. Grzej aż trochę się zarumieni.
  2. Rozgnieć awokado z sokiem z limonki, czosnkiem, solą i pieprzem.
  3. Na kanapkę nałóż guacamole, ciecierzycę i pomidor lub paprykę.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz